Hemkokta lingon – det bästa!!!

Välj själv – det kan du göra, om du har hemkokta lingon

Det är väldigt länge sedan jag åt lingon som jag köpt i butiken. Jag vet hur snabbt det går att själv koka en alldeles underbar lingonsylt. Då utan en del ingredienser som du kanske inte vill ha med. Äpplen och annat. Jag har tidigare lagt upp ett recept på hemkokt lingonsylt. Har du provat det? Om inte, så tycker jag det är dags att du provar det receptet. Ett lyckat mattips.

Det enkla sättet att må bra

Ja, det är kanske att ta i. Hemlagat lingonsylt är något som vi i vår familj konsumerar ganska mycket. Jag har lite dålig koll på priserna på färdig lingonsylt, sådant du köper i butiken. Och skam till ära, jag minns faktiskt inte vad jag betalade för de frusna lingonen, som jag använde när jag kokade i morse. Jag köper mina lingon på CityGross. Det är bara där jag har hittat en lagom stor förpackning, 750 gram frusna lingon. Jag har letat på ICA Maxi, Willys och COOP men utan lycka. Har jag fel, kommentera gärna, och ge mig tips på bra inköpsställen.

Det enkla sättet, det går nästan lika snabbt som när du kokar kaffe!!!

Ja, det är sant. Ta fram påsen med de frusna lingonen. Strö över 2 – 300 gram syltsocker, och så toppar du med 2 – 3 dl vatten. Sätt på plattan. Låt det koka upp. Skumma av, så låter du det koka i några minuter, kanske fem. Låt svalna och sedan har du din perfekta lingonsylt. Tycker du den är för syrlig, lägg i lite mera syltsocker. Du väljer själv hur söt du vill ha sylten.

Lagra upp lingon

Jag har, som jag skrev, lite dålig koll på vad jag betalade för de frusna lingonen jag köpte. Varje år tänker jag att jag ska köpa några lådor på torget, torghandeln. Men det blir aldrig av. Om jag nu skulle komma så långt i år, ja då är det bara att mäta upp de färska lingonen i 750 grams påsar och lägga i frysen. Sedan tas bara det fram en påse, när det är dags för nytt lingonkok. I år blir det inköp, det vattnas i munnen redan.