Hemmagjorda Pommes Frites

Pommes gjorda efter Pauls tankar

I Sveriges mästerkock huserar just nu bland annat Paul. Han har ju lite tankar om mycket. I veckan höll han på att åka ur, trots att de var i Japan och han ansåg sig bäst. Jag gillar honom, och hoppas att han går långt, ja till och med vinner det hela. När han sökte till programmet visade han hur man gjorde Pommes Frites. Jag gillar detta, så jag tänkte att det måste jag prova. Tiden gick och det var först i veckan som jag ordnade till det hela. Trots att jag inte följde hans instruktioner helt och hållet, så blev det ett alldeles underbart resultat.

Du behöver följande ingredienser till fyra personer

  • 8 stora potatisar av mjölig sort
  • Frityrolja
  • salt

Gör så här:

Börja med att skala potatisen. Sedan skär du så att du får stavar. Lägg allt i kallt vatten och ställ gärna in det i kylen en timme eller två.
Koka potatisen i åtta – tio minuter. Den ska vara lite halvkokt, inget genomkokt.
Har du en fritös, använder du den. Annars kan du använda en kastrull. men var då försiktigt och ha ett lock till hands. Ifall oljan blir för varm och börjar brinna, ja då lägger du bara locket på.
Hetta upp oljan till cirka 160 grader. Kan du inte se värmen, lägg i en liten potatisbit och se om det börjar fritera. Då är värmen helt OK. Då lägger du i så att frityroljan täcker alla potatisar. Rör om lite då och då. Varje omgång tar omkring 5 – 8 minuter att fritera. Det är färdigt då potatisen börjar bli lätt gyllenbruna.
Ta ur potatisen och lägg den på hushållspapper och låt den rinna av. Vill du nu vara riktigt seriös, ja då friterar du den ytterligare en halvminut, strax innan serveringen, mest för att ge den värme. Innan servering saltar du lite lätt.
Nu har du krispiga och riktigt goda Pommes Frites. Jag tycker dessa smakar betydligt bättre än de köpta.

Pommes Frites - Hemmagjorda

Pommes Frites – Hemmagjorda