Husmanskost – Bruna Bönor

Bruna bönor med fläsk

Detta är en klassiker, bruna bönor med fläsk. Tar lite tid, men det är väl värt att vänta.

Ingredienser:
500 ger Bruna bönor
Sirap
Ättika

Sidfläsk

Gör så här: Börja dag ett genom att hälla upp bönorna på ett fat. Då hör du om det har kommit med några småsten, eller om det bara är bönor. Sedan lägger du allt i en gryta, och slår på vatten så att det täcker bönorna ordentligt. Ha gärna vatten fem cm över bönorna. Låt det stå över natten.

Dag två. Häll av det gamla vattnet och häll på nytt. Sått på spisen och koka upp. Skumma av efter hand. Sänk plattan, så att det bara sjuder. Låt det sjuda i ca två timmar. Du känner när bönorna börjar bli mjuka. Kolla så att det finns vatten hela tiden. Smaksätt med ättika och sirap och ev red av bönorna.

Stek fläsket och servera en riktigt klassisk måltid.