Bruna Bönor

Bruna bönor på mitt vis

Det finns två sätt att göra bruna bönor. Den enklaste och minst smakrika är att plocka med sig en tub från butiken, de innehåller olika mängder med vatten och därmed olika smaklösa. Du kan rädda en sådan förpackning genom att hälla i någon centiliter ättika och lite sirap. Men det allra bästa är att hämta de okokta bönorna i ett paket. Ofta för de en ogynnsamt liv i butiken, de står undangömda. När du väl har frågat dig fram, så glöm aldrig var dina bruna bönor står. Har du väl kokat egna bruna bönor, så vill du inte återgå till de okokta. Följ receptet nedan, har du aldrig gjort det förut, så kommer ditt liv att förändras.

Bruna Bönor
Bruna Bönor
Skriv ut recept
Bruna Bönor
Köpa okokta bruna bönor, de öländska, koka allt själv, och njut av dina bönor.
Bruna Bönor
Förberedelsetid 15 minuter
Tillagningstid 3 timmar
Passiv tid 2,45 timmar
Portioner
portioner
Ingredienser
Förberedelsetid 15 minuter
Tillagningstid 3 timmar
Passiv tid 2,45 timmar
Portioner
portioner
Ingredienser
Bruna Bönor
Instruktioner
Blötlägg
  1. Börja med att plocka fram en stor kastrull, som enkelt tar i sina åtta liter, helst tio. Häll i de torra bruna bönorna, och rör omkring med handen. Då hör du om det ligger någon sten i paketet. Det händer då och då. När du är säker på att det är stenfritt bland dina bruna bönor, fyller du på med vatten, så att det täcker dina bönor och ytterligare några centimeter. Sätt på ett lock och låt det stå, gärna över natten, men minst fem timmar.
Koka bönorna
  1. När bönorna har stått, häll av vattnet och häll på nytt vatten, även här någon centimeter över de nu svällda bönorna. Sätt på spisen, och plattan ganska hög värme. Bär vattnet kokat upp, sänker du värmen ordentligt. Sätt på lockat och anpassa värmen så att det bara sjuder. Sedan låter du det sjuda i tre timmar, ungefär. Du plockar upp några bönor och känner om de är mjuka. Det är först då du ska röra om bland dina bönor. Gör så.
Smaka av
  1. Det är nu finessen kommer, Jag häller först i några centiliter ättika. Och sedan någon deciliter med sirap. Smaka av och reglera både ättika och sirap tills du har en angenäm smak.
Låt Stå
  1. Bruna Bönor är lite knepiga. Om du vill äta dessa med en gång, så brukar det bli ganska tunt. Du kan visserligen ha i lite potatismjöl eller Majezena, för att det ska bli tjockt. Men det enklaste är att vara lugn. När bönorna kokat färdigt, dra av grytan från den varma plattan, och så låter du det stå, gärna över natten. Då tjocknar det till och det blir en fantastisk god maträtt, framförallt och du serverar det hela till stekt fläsk. Då är du hemma. Kokar du ett kilo torra bönor, så har du säkert ganska mycket kvar efter det att nu haft er middag. Plocka då fram dina frysförpackningar och lägg upp i lagom stora förpackningar. Frys in. Det har flera fördelar, du slipper gå och fundera i butikens färdigmat, du slickar dig om munnen och noterar att du har godsakerna hemma. Du ska egentligen bara komma på att i morgon är jag sugen på Bruna Bönor med fläsk, öppna frysen och ta fram en förpackning. Ställ den på diskbänken, så är den lagom tinad när ni ska äta. Du kokar upp den i en liten kastrull, steker fläsket (som du har skaffat), och hela familjen njuter av en riktigt god middag.
    Bruna Bönor
Receptanteckningar

Det är en hel del tid som går åt när bruna bönor ska kokas. Ta dig den tiden. Du får så mycket godare bruna bönor och du kommer garanterat att gilla det betydligt bättre än den tuben du tidigare har hämtat i butiken.

Du serverar din klassiker med stekt fläsk.

Bruna Bönor

Bruna Bönor med stekt salt fläsk, en klassiker varje dag.

Skriv ut recept
Bruna Bönor
En riktig klassiker, så enkel att göra, men ojsan så gott. Gör en rejäl sats när du ändå är i gång. Frys in det som blir över, och du har många middagar att se fram mot.
Kök Svenskt
Förberedelsetid 10 minuter
Tillagningstid 2 - 3 timmer
Portioner
portioner
Ingredienser
Kök Svenskt
Förberedelsetid 10 minuter
Tillagningstid 2 - 3 timmer
Portioner
portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Börja med att öppna dina paket med bönorna. Häll i kastrullen eller grytan. Jag använde en tio liters gryta för ett kilo bönor. Fyll på med vatten så att det med råge täcker bönorna. Låt det stå i minst tolv timmar, strax innan du ska börja koka dina bönor, häll av vattnet och ersätt det med nytt vatten. Sätt på plattan och låt det koka upp. Skumma gärna av. Sänk värmen så att det bara puttrar. sätt på ett lock och passa så att det inte kokar torrt. Det ska stå någon timme och småputtra. Du känner när bönorna är mjuka, då har det kokat klart. Ta av kastrullen, häll i lite ättika och smaka av med sirap. Det ska vara ljus sirap om det ska bli bra.
Receptanteckningar

Det här är ju en klassiker så att det bara stänker om det. Minns ännu med välbehag när denna rätt kom på bordet tillsammans  med stekt salt fläsk. Det var högtider. Så serverades det en gång i skolan, och där smakade det absolut inte gott, det var konstigt kryddat på något sätt, jag fick avsmak för skolans, men moderns, den fungerade i alla läger. Så småningom lärde jag mig själv hur det skulle kokas. Det händer emellanåt att jag tar en färdigkokt i butiken, jag tycker att de numera får till den ganska bra. Visserligen kryddar jag på den med lite ättika och sirap, men det är OK. Om jag får möjlighet så kokar jag den allra helst själv. En hel gryta, och så fryser jag in i lagom förpackningar. När sista plockas fram ur frysen så är det lite vemod, för jag vet att det av säkert larviga anledningar tar lite tid innan jag kommer igång med ett nytt kok. Å andra sidan blir jag lite salig nu när det är färdigkokt och jag kan portionera upp nya backar och lägga i frysen.[Nedladdningen kunde inte hittas]