Julens mandelkaka

Det här är en klassiker, en mandelkaka skapat utifrån modellen 3+3+3 det vill säga tre ägg, tre deciliter socker och tre deciliter vetemjöl. Sedan plockar man i lite andra saker, beroende av vad det ska bli. Till denna mandelkaka har jag följande ingredienser:

3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
1 dl vispgrädde
1 dl hylat mandel
Smör
Lite ströbröd

Gör så här:
Sätt ugnen på 170 grader. Vispa ihop ägg och socker så att det blir poröst. Häll i vispgrdden, vispa lite till. Häll i mjölet och vispa ihop till en len smet. Bröa en pajform, jag tror min är 27 cm. Häll i smeten och bred ut den. Hyvla smör och lägg över ett tunt lager. Strö över mandel. In i ugnen cirka 30 minuter. Smaka och njut.

Ett, bland många alternativ är att skapa en tosca. Då smälter du smöret med lite socker. Blanda i mandelspån, och så brer du hela massan över. Något längre baktid.

Det finns ytterligare en massa varianter. Vill du toppa, ja då serverar du med vispgrädde eller vispad vaniljsås. Riktig fest.

20131222-103833.jpg