Recept på köttbullar

köttbullar

När det lackar mot Jul, så ska man ju krydda på sina vanliga köttbullar lite, så att julstämningen infinner sig. Man skapar Julköttbullar, Nu hade jag inget eget recept, så det får blir ett litet lån. Marcus Aujalay bistår med sitt recept, då vet jag att det blir lite ordning på grejerna.

För fyra personer behöver du följande ingredienser:

500 g blandfärs
1 dl mjölk
1/2 dl grädde
1/2 dl ströbröd
1 ägg
1 msk skånsk senap
lite ansjovisspad
1/2 gul lök
10 st hel kryddpeppar
5 st hel kryddnejlika
salt svartpeppar
olja och smör till stekning

Gör så här:

Blanda mjölk, grädde, ägg, skånsk senap, ansjovisspad, salt, peppar och ströbröd. Blanda allt och låt det stå och svälla en stund. Under tiden hackar du din gula lök. Hetta upp stekpannan, med lite olja, lägg i löken och låt den steka en stund, så att den börjar ta färg. Lägg i en liten klick smör, för smakens skull. Ta fram din mortel och lägg i kryddpeppar och kryddnejlikan och mortla det och lägg i det io stekpannan. När löken är färdigstekt, tar du upp den och lägger den i mjölkblandningen. Det gör inget att löken är varm, det kyls ner snabbt när det kommer i mjölkblandningen. Skrapa ur stekpannan ordentligt så att du får med dig alla goda smaker. Sist lägger du i blandfärsen, och så blandar du försiktigt så att du får en njutbar smet. Rör inte för mycket för då får du sega och torra köttbullar, det ska bara precis gå ihop. Plocka fram en spritspåse, vik ner kanterna, och lägg i färsen. Ta fram ett fat, där du häller lite olja, och låter hela ytan täckas. Sedan tar du spritspåsen och klickar fram dina köttbullar. Jämna gärna till köttbullarna med en sked. Stek köttbullarna med rikligt med smör i stekpannan. När det tystnat, så lägger du i några köttbullar i taget, så att inte stekpannan blir för kall. Stek så att det blir genomstekta köttbullar, du har ju fläskfärs i blandfärsen, och då ska det vara genomstekt. Sedan blir det faktiskt betydligt godare köttbullar, enligt min åsikt. När du har stekt alla köttbullarna och har dom i skålen, så får du provsmaka, men bara en och lite senap. Släpper du provsmakningen fri, så är risken att det försvinner alldeles för många, och du kan få göra om hela processen igen.

Leif Mannerströms Julköttbullar.

Det här behöver du ha:
500 gram blandfärs
500 gram nötfärs
2 st medelstora potatisar
2 st gula lökar
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
1 dl ströbröd
1 ägg
1 msk farinsocker
3 msk ansjovisspad
2 msk kalvfond
lite japansk soja
1,5 tsk saltvitpeppar
3 st kryddnejlika
4 st kryddpepparkorn
1 knivsudd ingefära mald
0,5 dl vattensmör till stekning

Gör så här:

Börja med att koka dina potatisar, eller så kokar du två stycken extra dagen innan och förvarar dom i kylskåpet.Skala och hacka den en av dina båda gula lökar. Den andra sparar du en stund. Ta den ena, och lägg i den varma stekpannan, där du har lagt en klick smör, som nu tystnat. Stek löken så att den blir lite småbrynt.Nu blandar du ihop vispgrädde, mjölk, ströbröd, ägg och vattentill en lös smet. Låt det dra i cirka tio minuter, och rör lite då och då.Mosa dina kokta potatisar.Ta fram morteln och lägg i kryddnejlikor, kryddpepparkorn en knivsudd ingefära. Mortla ordentligt.Ta nu fram din ströbrödsblandning, och häll i ansjovisspad, kalvfonden och den japanska sojan, den stekta löken. Fortsätt med den mosade potatisen, farinsockersalt och julkryddorna. Blanda försiktigt, lägg i färsen, och blanda igen. Ta din råa lök, och nu river du ner den med ett rivjärn. Samma sak här, blanda inte för mycket, köttbullarna blir då sega.Sätt ugnen på 250 grader. Skapa dina köttbullar, antigen med spritspåse eller att du rullar dom för hand. Lägg dom på plåten med lagom mellanrum, du kan givetvis smörsteka även Mannerströms köttbullar. Du väljer.När du har alla klara och de ligger i skålen, så får du även här provsmaka en med lite senap. Men bara en, det finns risk att de tar slut, om du inte skärper dig.

Du får ett tredje recept på Julköttbullar

Du behöver följande ingredienser:
200 gram fläskfärs
400 gram nötfärs
1,5 dl ströbröd
3 dl mjölk
1 gul lök, finhackad
2 ägg
1 tsk malen kryddpeppar
1,5 tsk salt vitpeppar
smör

Gör så här:

Häll upp mjölken i en skål, och häll i ströbröd, kryddpeppar, salt och vitpeppar. Blanda ordentligt och låt det stå och dra i omkring tio minuter. Ta fram stekpannan, sätt på plattan och lägg i smör. När det tystnat lägger du i din hackade lök, och bryner den lite. Låt löken ligga kvar i stekpannan och svalna. Ta fram din skål med mjölkblandningen, lägg i färsen, den stekta löken, äggen och blanda försiktigt till en slät smet. Blanda absolut inte mera än nödvändigt, blandar du för länge så blir köttbullarna sega. Ta fram en spritspåse, och ett fat, där du häller på lite olja, som du slätar ut över hela fatet. Fyll spritspåsen med färsen. Gör att lagom stort hål och spritsa ut köttbullarna, som du dessutom klappar till så att de blir vackert runda. Ta fram stekpannan igen, och sätt på spisen. Lägg i en klick smör, när det tystnat lägger du i några köttbullar. Inte alla, du ska ha lite avstånd mellan varje, så att nu inte stekpannan blir sval. Stek så att alla köttbullarna får en trevlig brynt färg och att de är genomstekta. Stek alla köttbullarna. När det är färdigt har du alla köttbullarna i en skål. Här har du möjlighet att smaka flera, till skillnad mot de övriga recepten. Jag är nämligen övertygad om att du bara smakar högst två, för de här är mindre goda än de två första recepten. I vart fall som julköttbullar, det saknas ju nejlika i de här, och då faller juligheten en del. Men de kan ju vara goda ändå, då med sås lingon och kokt potatis, men knappast som Julköttbullar.

Julköttbullar
Julköttbullar