Julskinkan år 2013

Nu börjar det ordna sig. Julskinkan för 2013 är på gång. Åter igen en verklig höjdare. Det är ju som Leif Mannerström säger i reklamen, det är ju jag som har gjort receptet. Å andra sidan, detta är icke så svårt.

Ingredienser:
Scan julskinka
Skånsk senap
Slotts senap original
Dijonsenap
1 ägg
2 cl whisky
5 cl visgrädde
Ströbröd
Kryddpeppar, hela
Lagerblad
Lite salt och peppar

Gör så här:

Plocka ur skinkan ur förpackningen. Skölj av den i kallt vatten och lägg den sedan i grytan. Fyll på med vatten så att det täcker, och någon centimeter till. Lägg i några lagerblad, några kryddpepparkorn, lite salt och peppar. Låt skinkan koka upp, skumma av och låt den sedan skjuda. Räkna med ca en timme per kilo. Eller för att vara på den säkra sidan, sätt i en termometer och låt den gå upp till 75 grader.

Ta av grytan och plocka ur skinkan. Läggen på skärbrädan och låt den ligga i minst tio minuter. Du gör nu ihop senapen genom att blanda i en msk slotts original, en msk skånsk och 1/5 msk dijonsenap. Känner du igen grunden? Det är ju min Julsenap, som jag skrev om tidigare. Krydda med vispgrädde, whisky och ett ägg. Blanda väl. Ju längre du låter detta stå, ju ljuvligare blir det.

När skinkan stått i tio minuter, plockar du bort nätet och skär av en del av fettet. Lägg på din goda senapsblandning och slå sedan på lite ströbröd, så att det täcker.

Sätt in i ugnen 10 – 15 min på 225 grader. När det fått lite färg, plocka ur skinkan, och lägg den på skinkfatet. Ställ dig på skyddsavstånd, det vill säga minst tre meter ifrån. Det luktar nämligen oemotståndligt, och skinkan behöver vila 10 – 15 minuter innan du tar din provbit. Sedan är det bara att njuta…

20131222-174226.jpg