Julskinka – Lågtempererad

Så här på Julafton har du kanske redan skapat din

julskinka

. Men jag tänkte ändå komma med ett förslag. Det kan sparas till nästa år. Eller så är du sent ute. Ja, men då måste du vakna nu, det här tar nämligen sina timmar. Men det är värt varje sekund av väntan, jag lovar. Du behöver följande

ingredienser

till din julskinka:

3 – 5 kilos julskinka
1 ägg
2 msk senap
ströbröd

Gör så här:

Så det du behöver göra är att hämta en skinka i butiken. Ta med den hem. Öppna ugnen och ställa in den. Antingen på en plåt (rekomenderas) eller ett galler. Sätt på ugnen på 100 – 110 grader. Stäng luckan. Nu kan du sova middag eller klippa gräset, det är valfritt.

Räkna med att det tar lite drygt en timme per kilo skinka. Sätt i en temometer i skinkan. Den ska visa på mellan 70 och 80 grader när den är färdig. Ju högre temperatur du har, ju längre hållbarhet och även något mörare skinka. När bakningen är klar plockar du ur skinkan. Öka värmen i ugnen till 225 grader. Öppna påsen och häll spaden i en gryta, om du vill ha den kvar. I annat fall kan du hälla bort den. Ställ skinkn på en plåt. Klipp bort nätet och skär av svålen. Blanda ihop senap och ägget. Bre på det på skinkan. Dofta sedan på ströbrödet. Och så in i ugnen igen, cirka 15 minuter eller tills ytan får färg.

Har du nu följt alla mina steg, så har du skapat dig en alldeles lysande skinka. Lät du temperaturen stiga till 80 grader, ja då har du dessutom lång hållbarhet på skinkan. Låt nu skinkan svalna lite innan du tar din första provbit. Jag brukar ha grov skånsk senap till. Och så gärna en liten whisky. Men det är mina traditioner. Du har säkert egna. Det viktiga är att du gillar skinkan.

Julskinka coh köttbullar

Julskinka coh köttbullar