Mumin muggar Här finns ett urval av alla dess vackra muninmuggar som finns. Du klickar på bilden, så kommer du till vår sponsor, Cervera. Där kan du beställa ditt alldeles egna exemplar den och alla andra vackra muggar. muggen.
Gjutjärnspanna är en dröm för mångaHar du en gjutjärnspanna i kastrullskåpet? Då kan du vara lycklig. Det finns så mycket du kan använda den till, här är några exempel.Baka med en gjutjärnspannaBlanda degen enligt detta recept. Lös upp 10 gram jäst och en tesked honung i 6 del vatten. Tillsätt 450 gram vetemjöl och 200 gram Fullkornsmjöl eller rågmjöl, samt - Fortsätt läsa...
Kan det bli bättre? Jag tror knappast det. Ett par klassiska kåldolmar, med kokt potatis, gräddsås och lingonsylt, det är inte mycket som slår detta.
Du behöver följande ingredienser till 4 – 5 portioner
1 vitkålshuvud
1 gul lök
Smör till stekning
1 kokt potatis
2 dl mjölk
1 dl ströbröd
800 gr blandfärs
2 ägg
4 msk kikkomansoja
2 msk ljus sirap
2 msk koncentrerad kalvfond
Salt & peppar
2 msk smält smör/olja
1 msk farinsocker
Gör så här
Skär ur stocken i kålhuvudet. Koka det i femton minuter. Ta upp och lossa bladen försiktigt. Skär bort de hårda mittnerverna. Sätt ugnen på 200 grader. Finhacka löken och kålresterna. Fräs i lite smör. Mosa potatisen med en gaffel. Bland mjölk, ströbröd, den mosade potatisen, och den frästa kålblandningen. Låt det svälla i tio minuter. Blanda smeten med färsen, äggen, sojan, sirapen och kalvfonden. Salta och peppra. Rör om till en smidig smet. Klicka ut smeten på kålbladen och rulla ihop. Lägg de färdiga dolmarna på en smord ugnssäker form. Pensla med smöret/oljan, och pudra över farinsocker. Grädda i mitten av ugnen tills den ser bra ut. Ös med skyn. Det tar ungefär en timme.
Gör en gräddsås av skyn. Servera med kokt potatis och lingon.
Det tar lite tid att göra denna anrättning, det ska sägas utan krusiduller. Men när du väl har gjort den, och sätter dig vid bordet, ja då tackar du dig själv för att du tog dig tid att fixa denna underbara maträtt. Jag hade förmånen att bara sitta vid bordet, kära hustrun ordnade till detta. Jag bidrog med njutningen. Jag har lagt svenska flaggan som punkter. Men det vet du ju att kåldolmar har sitt ursprung i Turkiet. Å andra sidan tycker jag att det numera är en svensk nationalrätt. Jag sätter den på listan över svensk husmanskost.