Kåldolmar – det är verkligen en klassiker.

Kan det bli bättre? Jag tror knappast det. Ett par klassiska kåldolmar, med kokt potatis, gräddsås och lingonsylt, det är inte mycket som slår detta.

Du behöver följande ingredienser till 4 – 5 portioner

  • 1 vitkålshuvud
  • 1 gul lök
  • Smör till stekning
  • 1 kokt potatis
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl ströbröd
  • 800 gr blandfärs
  • 2 ägg
  • 4 msk kikkomansoja
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • Salt & peppar
  • 2 msk smält smör/olja
  • 1 msk farinsocker

Gör så här

Skär ur stocken i kålhuvudet. Koka det i femton minuter. Ta upp och lossa bladen försiktigt. Skär bort de hårda mittnerverna. Sätt ugnen på 200 grader. Finhacka löken och kålresterna. Fräs i lite smör. Mosa potatisen med en gaffel. Bland mjölk, ströbröd, den mosade potatisen, och den frästa kålblandningen. Låt det svälla i tio minuter. Blanda smeten med färsen, äggen, sojan, sirapen och kalvfonden. Salta och peppra. Rör om till en smidig smet. Klicka ut smeten på kålbladen och rulla ihop. Lägg de färdiga dolmarna på en smord ugnssäker form. Pensla med smöret/oljan, och pudra över farinsocker. Grädda i mitten av ugnen tills den ser bra ut. Ös med skyn. Det tar ungefär en timme.

Gör en gräddsås av skyn. Servera med kokt potatis och lingon.

Det tar lite tid att göra denna anrättning, det ska sägas utan krusiduller. Men när du väl har gjort den, och sätter dig vid bordet, ja då tackar du dig själv för att du tog dig tid att fixa denna underbara maträtt. Jag hade förmånen att bara sitta vid bordet, kära hustrun ordnade till detta. Jag bidrog med njutningen. Jag har lagt svenska flaggan som punkter. Men det vet du ju att kåldolmar har sitt ursprung i Turkiet. Å andra sidan tycker jag att det numera är en svensk nationalrätt. Jag sätter den på listan över svensk husmanskost.

Kåldolmar med potatis, gräddsås och lingon.

Kåldolmar med potatis, gräddsås och lingon.