Mumin muggar Här finns ett urval av alla dess vackra muninmuggar som finns. Du klickar på bilden, så kommer du till vår sponsor, Cervera. Där kan du beställa ditt alldeles egna exemplar den och alla andra vackra muggar. muggen.
Gjutjärnspanna är en dröm för mångaHar du en gjutjärnspanna i kastrullskåpet? Då kan du vara lycklig. Det finns så mycket du kan använda den till, här är några exempel.Baka med en gjutjärnspannaBlanda degen enligt detta recept. Lös upp 10 gram jäst och en tesked honung i 6 del vatten. Tillsätt 450 gram vetemjöl och 200 gram Fullkornsmjöl eller rågmjöl, samt - Fortsätt läsa...
Kalops eller Kallops – spelar ingen roll, det är smaken som är viktig.
Det finns de som lägger mycket tid på att diskuterar uttalet och stavningen på denna, både svenska och finska klassiker. För vår del är det detaljer som inte påverka oss i någon grad. Smaken är det viktigaste, och följer du vårt recept här, så blir det säkert alldeles utmärkt.
Ingredienser för fyra – fem personer
1 kg högrev eller fransyska
1 gul lök
2 morötter
1 msk mjöl
5 – 6 lagerblad
10 kryddpepparkorn
4 -5 kryddnejlikor
Vatten
salt och peppar
smör till stekning
Gör så här
Börja med att tärna upp köttet. Se till att tärningarna blir ungefär lika stora, sedan spelar det mindre roll och de är 2X2, 3X3 eller kanske 4X4 cm. Har du större, så blir det något lite längre koktid. Skala löken och skär den i bitar. Slanta upp morötterna. Nu hoppas jag att du tar fram din gjutjärnsgryta, det blir enklare då. Du kan använda stekpanna och en vanlig gryta, men du missar en del av smaken då, anser jag. Så har du ingen gjutjärnsgryta, spring och köp en, eller önska dig en sådan i julklapp.
Nåväl, sätt grytan på plattan och lägg i ganska mycket smör. När smöret tystnat, så bryner du köttbitarna, så att de får en liten stekyta, helst runt om. Du kan inte lägga i allt kött på en gång. Ta lagom, så att det täcker botten på din gryta. När du har yta, lägg upp köttet på ena sidan, och fyll på med nytt kött. När allt köttet är brynt, lägg i lök och morötter som låt det mjukna lite.
Pudra köttet med vetemjöl och rör om så att det blir mjöl på många köttbitar. Häll i kryddorna och lagerbladen. Ta därefter och fyll på med vatten, så att det täcker kött och grönsaker. Dra ner värmen, så att det inom kort bara småputtrar under locket. Låt det hela nu stå i en timme eller mer. Smaka av då och då. När du känner att köttet är mört, krydda då på med salt och peppar om det behövs.