Kalvstek i ugn, en klassiker du måste prova.

Kalvstek, med ett gammalt recept.

Det här låter väldigt gott, kalvstek i ugn. Jag hittar receptet i min bok Prinsessornas kokbok från 1927. Min version är tryckt 1944. Det känns som att det är ganska enkelt att göra denna rätt. Jag skulle tro att det största problemet blir att komma ihåg att den står i ugnen. Ett larm vore på sin plats. Så har du inte inhandlat köttet till morgondagens söndagsstek, spring genast iväg och gör det. OK, här är ingredienserna för cirka tio personer:

  • 2,5 kilo fransyska
  • 1 msk salt
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 2 skivor späck
  • 3 msk smör
  • Gör så här:

    Det hängda köttet tvättas, bultas och späckas tätt med fina späckstrimlor rullade i salt och peppar. Smöret brynes i en väl rengjord långpanna och steken nedlägges med den feta sidan uppåt. Pannan insättes i het ugn. Så snart botten i pannan ser torr ut, spädes med lite buljong bredvid steken. Då denna är väl brynt strös resten av kryddorna på, och steken öses med skyn ungefär var tionde minut och spädes då så erfordras. Efter omkring 2,5 – 3 timmars stekning prövas köttet med späcknål eller köksgaffel och bör då vara färdigt. Skyn silas och skummas, och en vanlig steksås göres, som spädes på med lite grädde och buljong.

    Jag skulle tro att detta smakar bäst med vanlig kokt potatis och lingon eller vinbärsgelé. Enklast är att testa. Gör du det, så får du gärna skriva i kommentarerna vad du gillade.