Kan man få en Gubbröra på donau?

Kan man få Mannerströms gubbröra på Donau?


Exakt en sådan som vi gillar i Sverige, det vet jag inte om man kan få. Du kan ju prova. Denna enkla gubbröra kan du säkert fixa till själv. Några kokta ägg, kalla kokta potatisar, ansjovisfileer, finskuren gräslök och dill. Vidare 1 dl creme fraiche, 2 msk majonäs, 2 msk kaviar. Krydda på med lite salt och peppar. Se där har du ett recept som jag tror självaste Leif Mannerström hade blivit, åtminstone lite nöjd med. Han byter ut ansjovisen mot matjesfiléer, och klämmer i en liten hackad rödlök och kapris. Jo, jag kan hålla med om att det kan bli bättre, kanske lite mera smak. Men han lägger till, att gubbröra ska ätas påknäckebröd, och det tror jag är svårare att finna på Donaus alla kryssningsbåtar. Men ett annat tips Mannerström ger är att gubbröran ska stå någon liten dag och dra till sig. Det är ett klokt tips eftersom du har en hel del starka saker i. Röd lök till exempel, samt dill, och gräslök. Sådana grejer, oavsett var de finns, behöver alltid lite tid på sig att mogna in i aktuell rätt. Här är receptet på Gubbröra enligt Leif Mannerström:
3 st Matjessillfiléer, gärna förra årets, så att de har lagrat in sin rätta smak.
1 st rödlök av mellanstorlek
2 st ägg
1 msk kapris
1 msk dill hackad
1 msk gräslök, hackad
1 dl majonäs
2 msk créme fraiche
krydda och smaka av med salt och peppar, gärna lite svartpeppar också.
Servera det hela med ugnsrostat knäckebröd. Jag skulle föredra någon mörkgräddat från Leksandsknäcke, men det är min smak.

Kantarelltoast
När jag nu är inne på Leif Mannerström, så har jag ett annat recept som jag inte kan underhålla er. Det handlar om delikatessen kantarelltoast med följande ingredienser:
4 skivor formfranska
4 dl kantareller
3 dl vispgrädde
klarnat smör
salt och vitpeppar

Gör så här:
Börja med att skära bort kanterna på formfranskan.
Smörstek kantarellerna. Du hettar upp en stekpanna, som är torr. Lägg i kantarellerna, och låt de stekas så att vätskan försvinner. Lägg däefter i en klick smör och låt det hela steka klart.
Häll grädden i en kastrull och lät det reducera, så att den blir lagom tjock. Salta och peppra efter behag. Häll i dina stekta kantareller, och låt det småputtra en stund, så att det blir en lite simmig sås.
Hetta upp stekpannan igen. Lägg i en klick smör. När det tystnat lägger du i skivorna av formfranskan, och steker så att det blir lite yta, gyllenbruna och spröda. Stek alla och lägg upp skivorna på hushållspapper, och låt det rinna av. Du ska ha smör i pannan hela tiden när du steker brödskivorna. De suger upp en del, så du får kanske fylla på med smör.
Avslutningsvis, lägg en stekt skiva formbröd på en assiett och fyll på med kantarellstuvningen. Granera med en persiljekvist

Jag avslutar med Mannerströms julskinka
Det här är ganska enkelt, men med en tuch av Mannerström. Du behöver följande ingredienser.
1 rimmad julskinka med svålen kvar
1 gul lök
1 kvist av timjan
3 lagerblad
10 hela nejlikor
15 kryddpepparkorn
Till griljeringen behöver du detta:
2 msk av din favoritsenap
2 msk grov senap
1 äggula
Ströbröd

Gör så här:
Börja med att ta av plasten som täcker skinkan. Spola den lite under kallt vatten, och lägg sedan skinkan i kallt vatten i minst två timmar
Ta fram din guila lök, och gör ett snitt i den. Peta i timjan och lagerblad, samt kryddpeppar och nejlikor i skåran.
Ta fram en riktig kastrull. Lägg skinkan på botten, sätt i en köttermometer på det tjockaste stället, och lägg den kryddade löken bredvid skinkan. Fyll på med vatten så att det täcker skinkan och lite till. Sätt på spisen, och dra på högsta värme. När det nästan kokat upp drar du ner värmen, du skummar av så att allt det vita är borta.
Låt vattnet skjuda. Det tar omkring en timme per kilo skinka du har. Har du satt i din temometer, så ska den vara på 75 grader, då är skinkan färdigkokt, och du plocka bort grytan från spisen. Häll av vattnet, ska du ha dopp i grytan, så sparar du lite spad. Annars så går du till nästa steg, griljeringen.
Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Lägg skinkan på en ungssäker form, eller kanske på en bakplåt. Lägger du den på en plåt kan du ha ett bakpapper i botten, så sparar du lite disk.
Blanda senapssorterna och äggulan. Du kan gärna smaka av, ibland behöver man lite mera grov senap. Men det är du som gör skinkan, så du bestämmer.
Bred över senapsblandningen på svålen på skinkan. Mannerström har inget ströbröd på sin skinka, men jag föredrar att man slår på lite ströbröd på senapsblandningen. Du väljer.Sätt in skinkan i ugnen på 225 grader i 10-15 minuter. Du tittar på den, och när den har trevlig färg, då är den klar.
Nu kommer det svåraste, låt den svalna, innan provsmakningen. Jag vet inte hur många skinkor jag har gjort i mitt liv, men den tesen har ännu aldrig blivit uppfylld. Visst får den stå, en liten stund, så pass att man inte bränner sig när man ska provsmaka. Man får ta åtminstone två skivor, lite favoritsenap, och (nu hoppas jag barnen blundar) en liten whiskey. Det är ofta den enda spriten jag får i mig under julen, och den är helig och god. Det blir många smaker, julskinka, senap och whiskey, då vet man att det nalkas jul. Gott.
Kan man få Gubbröra på Donau?
Det här inlägget hade frågan, kan man få Gubbröra på Donau? Jag har nog inte svarat på frågan, men jag tror att du kan få något som liknar julskinka. Smaka den i så fall. Och är du riktigt kaxig, så går du ut i köket, och visar kocken hur man gör gubbröra. Det som kommer att bli populärast på denna båt framöver. Vem vet, du kanske gör dom en sådan stor tjänst att du får åka gratis framöver.

Gubbröra på Donau