Klassiska Rosenbröd – Prinsessornas kokbok

Rosenbröd – det ger minnen av klass

Nu börjar det bli många recept från Prinsessornas kokbok. Men vad ska jag göra. Det dyker upp så väldigt många godsaker, sådant som sätter minnena i svävning. Kommer du ihåg de gamla goda rosenbröden. De få gånger man fick gå på restaurang, ja då låg det alltid ett rosenbröd på ett fat och väntade. Det var nästan så att man inte kunde hålla sig. Det är inget speciellt med rosenbröd, mer än att vallmofröna fastnar mellan tänderna. Det kanske var det som var hela grejen…

De här behöver du för att skapa tjugo stycken små mästerverk

  • 100 gr smör
  • 0,5 liter mjölk
  • 800 gr vetemjöl
  • 40 gr jäst
  • 4 msk socker

Till penslingen:

  • 1 ägg
  • vallmofrö

Gör dina rosenbröd så här

Värm mjölken fingervarmt. Blanda de torra ingredienserna. Lägg i jästen och låt den lösas upp i den ljumma mjölken. Lägg även i smöret och de övriga torra ingredienserna. Blanda degen väl. Har du en maskin, låt den gå i minst tio minuter. Plocka av degen och lägg den på bakbordet. Lägg en handduk över och låt den jäsa till dubbel storlek.

Dela upp degen i lagom stora bitar och rulla till släta bullar. Sått på plåt. Knäck ägget och pensla dina bullar. Doppa i vallmofrö. Om du strör vallmofrö över, så blir det ojämnt, det är bättre att doppa i en skål med Vallmofrö.

Ställ plåten på lämpligt ställe med en handduk över. Jäs klar bullarna. Sätt på ugnen på 225 grader. Just i samband med att du har ställt in din plåt, så slänger du in en halv deciliter vatten i ugnen. Då skapas ånga, vilket ger bullarna en hård yta. Baka bullarna i tio – tolv minuter, du ser när de börjar bli vackert ljusbruna.

Ta ut bullarna och låt svalna på galler.

När nu första bullan är ätvarm, ja då tar du fram ditt smörpaket. Delar på en bulle och så brer du smör på båda sidorna. Öppna munnen och låt bullen komma in. Känn den underbara smaken. Japp, då har du lyckats, och då vet du vad jag tänkte på när jag såg detta recept.

Rosenbröd

Rosenbröd