Silltårta

Vad kan pigga upp julbordet, påskbordet eller varför inte midsommarfesten bättre än en silltårta. Här har du det bästa receptet. Håll till godo.

Silltårta
Passar till alla högtider.
Skriv ut recept
Silltårta
Silltårta
Kök Svenskt
Förberedelsetid 10 minuter
Tillagningstid 35 minuter
Passiv tid 4 timmar
Portioner
personer
Ingredienser
Botten
Fyllning
Garnering
Kök Svenskt
Förberedelsetid 10 minuter
Tillagningstid 35 minuter
Passiv tid 4 timmar
Portioner
personer
Ingredienser
Botten
Fyllning
Garnering
Silltårta
Instruktioner
  1. Börja med att smula kavringen i en matberedare. Tillsätt smält smör och blanda detta väl. Ta fram din bästa form, 24 centimeter i diameter. Tryck ut smulorna i formen och ställ det hela i kylen i 30 minuter.
  2. Fixa till gelatinbladen genom att låta de ligga i kallt vatten i fem minuter. Låt sillen rinna av väl, och spara spadet. Hacka sillen i ganska små bitar
  3. Skala och hacka rödlöken fint. Blanda med kesella, gräddfil, sill och dill. Ta upp gelantinbladen och smält dessa på svag värme.
  4. Rör ner gelantinblanden i sillröran. Smaka av med sillspaden. Sedan häller du allt i formen med din kavrng. In i kylen i minst fyra timmar.
  5. När det stelnat tar du bort formen och garnerar tårtan med skivade rädisor och gräslök. Sedan försöker du låta tårtan stå tills den ska serveras på aktuellt festbord. Lycka till

Bruna Bönor

Bruna Bönor med stekt salt fläsk, en klassiker varje dag.

Skriv ut recept
Bruna Bönor
En riktig klassiker, så enkel att göra, men ojsan så gott. Gör en rejäl sats när du ändå är i gång. Frys in det som blir över, och du har många middagar att se fram mot.
Kök Svenskt
Förberedelsetid 10 minuter
Tillagningstid 2 - 3 timmer
Portioner
portioner
Ingredienser
Kök Svenskt
Förberedelsetid 10 minuter
Tillagningstid 2 - 3 timmer
Portioner
portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Börja med att öppna dina paket med bönorna. Häll i kastrullen eller grytan. Jag använde en tio liters gryta för ett kilo bönor. Fyll på med vatten så att det med råge täcker bönorna. Låt det stå i minst tolv timmar, strax innan du ska börja koka dina bönor, häll av vattnet och ersätt det med nytt vatten. Sätt på plattan och låt det koka upp. Skumma gärna av. Sänk värmen så att det bara puttrar. sätt på ett lock och passa så att det inte kokar torrt. Det ska stå någon timme och småputtra. Du känner när bönorna är mjuka, då har det kokat klart. Ta av kastrullen, häll i lite ättika och smaka av med sirap. Det ska vara ljus sirap om det ska bli bra.
Receptanteckningar

Det här är ju en klassiker så att det bara stänker om det. Minns ännu med välbehag när denna rätt kom på bordet tillsammans  med stekt salt fläsk. Det var högtider. Så serverades det en gång i skolan, och där smakade det absolut inte gott, det var konstigt kryddat på något sätt, jag fick avsmak för skolans, men moderns, den fungerade i alla läger. Så småningom lärde jag mig själv hur det skulle kokas. Det händer emellanåt att jag tar en färdigkokt i butiken, jag tycker att de numera får till den ganska bra. Visserligen kryddar jag på den med lite ättika och sirap, men det är OK. Om jag får möjlighet så kokar jag den allra helst själv. En hel gryta, och så fryser jag in i lagom förpackningar. När sista plockas fram ur frysen så är det lite vemod, för jag vet att det av säkert larviga anledningar tar lite tid innan jag kommer igång med ett nytt kok. Å andra sidan blir jag lite salig nu när det är färdigkokt och jag kan portionera upp nya backar och lägga i frysen.[Nedladdningen kunde inte hittas]

After eight Päron

Skriv ut recept
After eight Päron
Fanns du på 1970-talet, då kommer du säkerligen i håg denna klassiker. Den är enkel och den är försvinnande god. På den tiden när jag bodde ensam, så kunde det emallanåta vara min söndagslunch, jag skippade steken och tog bara denna dessert. Inte det smartaste kanske, men på den tiden fanns det inga hälsoproblem, det var bara ut i skogen och köra något varv på motionsslingan, så var den borta. Numera blir det nog problem med högt blodsocker, om jag skulle göra så.
Maträtt Efterrätt
Kök Svenskt
Förberedelsetid 10 minuter
Tillagningstid 5 minuter
Passiv tid 2 minuter
Portioner
personer
Maträtt Efterrätt
Kök Svenskt
Förberedelsetid 10 minuter
Tillagningstid 5 minuter
Passiv tid 2 minuter
Portioner
personer
Instruktioner
  1. Gör så här: Börja med att sätta ugnen på minst 225 grader, kanske 250 grader om du har en kall ugn. Lägg päronen med den runda sidan uppåt i en ugnsfast form. Lägg en After Eightplatta på päronkullen.
Receptanteckningar

Ställ allt i ugnen i kanske fem minuter, chokladen ska smälta. Plocka ut och lägg en halva på varje serveringsfat. Toppa med en klick vispad grädde, och är du nu på riktigt humör, lägg ett blad mynta på varje gräddklick. Myntan brukar bli kvar på fatet. Servera detta nu när det ännu är varmt.
Jag lovar att har du gäster, som upplevde 1960 och 70-talen, så har ni garanterat ett trevligt samtalsämne, det fanns många varianter på denna lyxiga dessert. Och så kommer ni säkert på en massa andra goda tidstypiska rätter. Många serverade med vaniljglass, och det fanns de som ställde överblivna chokladbitar på bordet, så att man fick ta någon bit extra av den ljuvliga mintchokladen, då var det kalas vill jag lova. Var det en riktig höjdare, så ställde mor även skålen med vispgrädde på bordet för allmän åtgång. Kalas a la 1960-tal en helt vanlig söndag. Det var tider det.