Mumin muggar Här finns ett urval av alla dess vackra muninmuggar som finns. Du klickar på bilden, så kommer du till vår sponsor, Cervera. Där kan du beställa ditt alldeles egna exemplar den och alla andra vackra muggar. muggen.
Gjutjärnspanna är en dröm för mångaHar du en gjutjärnspanna i kastrullskåpet? Då kan du vara lycklig. Det finns så mycket du kan använda den till, här är några exempel.Baka med en gjutjärnspannaBlanda degen enligt detta recept. Lös upp 10 gram jäst och en tesked honung i 6 del vatten. Tillsätt 450 gram vetemjöl och 200 gram Fullkornsmjöl eller rågmjöl, samt - Fortsätt läsa...
Ja, vad ska man ha till middag en helt vanlig måndagskväll? Det var min fundering i går. Så slog det mig, köttfärs är aldrig fel. Små härliga köttfärsbiffar i lindrigt pepprad sås. Det får bli dagens meny. Med tanke på min diabetes och tankar på viktnedgång, såg jag till att det blev lite LCHF-stuk över det hela. Du ser i receptet vad mycket god vispgrädde jag la i. Det går att skapa såsen på enklare saker, vatten till exempel. Då ska du ha mindre vätska i. Annars kan du följa receptet.
Till fyra portioner behöver du följande ingredienser:
500 gr blandfärs
2 äggulor
1 gul lök
1,5 dl vispgrädde
2 msk kalvfond
smör
kryddor i form av salt och peppar, det senare gärna flera olika sorter. Mald.
Till såsen behöver du detta:
Flera sorters hela pepparkorn, ca två msk.
2 msk smör
3 dl grädde
2 dl Créme Fraiche
lite tomatpuré
Gör så här:
Börja med såsen så att det får stå och gona till. Du lägger dina hela pepparkorn i botten på en kastrull. Lägg i smöret och värm på. När smöret har smält och det nästan tystnat, då häller du i grädden, créme Fraiche och lite tomatpuré. Blanda ordentligt och låt det stå och puttra lite på svag värme.
Köttfärsbiffar:
Börja med att hacka den gula löken. Blanda sedan färs, vispgrädde och kalvfond. Krydda upp med salt och peppa. Sätt på stekpannan och bryn löken i lite smör. När den mjuknat blandar du i den i din färs.Håll stekpannan varm. Lägg i nytt smör. När det tystnat lägger du i dina biffar. Du kan behöva steka i omgångar. Du ska ha lite plats för biffarna. När du stek färdigt en omgång, så häller du lite vatten i stekpannan och gör den ren. Skyn häller du i såskastrullen.
Om du ni vill vara riktigt seriös, då tar du fram en ugnsfast skål och lägger i dina biffar. Häll därefter över såsen och stoppa in allt i ugnen i tio – femton minuter. Dina goda smaker sprider sig i biffarna och du höjer upplevelsen.
Servering:
Servera med kokt potatis och lingon. Eller om du ska följa LCHF, skippa potatisen och stek på några grönsaker. Oavsett vad du väljer så har du skapat en höjdare som säkert går hem hos de flesta.
Tips:
Har du mycket hela pepparkorn, så gör du smartast i att sila såsen innan du slår på den i den ugnsfasta formen eller innan servering. Även om peppar är gott, så fastnar det alltid i någon tand, och då kan det bli för mycket av godsaken…