Kroatiska viner

Kroatien är inte känt som världens bästa vinland, eller för en del knappats att det ens fanns vinodlingar. Men faktum är att redan grekerna, några hundra år före kristi födelse, såg till att här odlades vin. Sedan dess har man då odlat. Tack vare det kommunistiska styret, från andra världskriget fram till Jugoslaviens upplösning, i början av 1990-talet, har kvalitén på vinerna varit ganska eftersatt. Det är först på senare år som man tagit tag i problemet, och nu producerar landet många bra viner. För närvarande innehar man plats nummer 21 på listan över världens största vinproducenter. Toppar den listan gör ofta Frankrike, Spanien och Italien. Sett ur den synvinkeln var Kroatien är placerat på världskartan, så bör det ju finnas stora möjligheter att öka produktionen och då även stiga på listan.

Man har delat in landet i två vinregioner, Kustlandet och Kontinentala. Den förra följer kusten, den andra i inlandet. De båda är sedan indelade i olika subregioner, sju för den kontinentala delen och fem för kustlandet. De olika subregionerna är sedan i sin tur indelade i olika vinregioner.

Efter bildandet av det Kroatiska institutet för vinodling, vinproduktion och fruktodling, 1996, så infördes kvalitetsmärkning. De klasserna är följande:

Stolno vino (bordsvin)
Kvalitetno vino (kvalitetsvin)
Vrhunsko vino (vin av högsta kvalitet)

När jag personligen går och spatserar bland hyllorna i någon välförsedd butik med vin, så stöter jag mestadels på Kvalitetno vino. Och jag kan lugnt meddela att de allra flesta i den gruppen är mycket bra viner. Så det gäller bara att hitta sin vinproducent och så smaka in sig. Hittar du dessutom vinet du älskar, då är det bara att leta efter var den producenten befinner, sätta dig i bilen och besöka gården. Där får du säkerligen smaka på några höjdare, och så fyller du bilen med alla de godsaker som finns på gården. Efter en sådan liten utflykt brukan man känna sig väldigt nöjd med tillvaron.

Vinflaskor från en vingård

Vinflaskor från en vingård