Lågtempererad fläskfilé med bakad potatis

Redan en klassiker hos oss, en lågtempererad fläskfilé.

Ja, vad tillagningsmetoden kan påverka. Här har jag lagat hel fläskfilé i ugn, på låg temperatur. Det blir nästan som en helt ny maträtt. Fläskfilé, jag det smakar fläskfilé, men ändå inte. Pröva och jag kan nästan lova att du kommer att bli överraskad. Tillbehören kan du välja efter behag. Jag valde bakad potatis, men du kan ta potatisgratäng, friterade potatisar, råstekta eller varför inte vanliga kokta potatisar. Jag skulle kunna tänka mig potatistoppar också eller varför inte potatismos. Många förslag på potatis blev det, och då förstår du kanske att jag gillar de enkla potatisarna, som man kan göra så mycket gott med.

Till fyra personer behöver du följande ingredienser:

  • 1 fläskfilé
  • 2 msk smör
  • Salt och Peppar
  • 1 stekpåse

Till serveringen:

  • 4 tomater
  • 1 gul lök
  • 4 bakpotatisar

Gör så här:

Ta fram fläskfilén och putsa bort senorna och hinnan. Dela fläskfilén i två bitar. Sätt på ugnen på 100 – 110 grader. Hetta upp stekpannan och lägg i smöret. När det har tystnat bryner du fläskfilén runt om så att den får en fin stekyta. Plocka upp fläskfilén och placera den i stekpåsen. Knyt ihop påsen och sätt den på en plåt. Placera allt i ugnen. Låt den stå där några timmar. Efter halva tiden lägger du in bakpotatisen, om det var det du skulle ha som tillbehör. Rör stekpåsen några gånger, så att stekskyn kommer över fläskfilébitarna.

När allt är klart tar du ut påsen. Låt köttet ligga kvar i påsen i minst fem minuter, helst tio. Under tiden kan du öppna potatisen och skiva upp tomaten och lägga snyggt på tallriken. Hacka löken och lägg över tomaten. När tiden är mogen, öppnar du stekpåsen och plockar ur fläskfilén. Skiva den i lagom stora bitar och lägg på tallrikarna. Kanske en klick béarnaisesås som tillbehör.

Lågtempererad Fläskfilé

Lågtempererad Fläskfilé

Ett svar på “Lågtempererad fläskfilé med bakad potatis”