Lasange bolognese

Den färdiga köttfärssåsen

Innan de ska in i ugnen

Och här är de färdiga. Fem härliga portioner.

I går blev det Lasange. Kände för pasta och det var ett tag sedan vi åt detta. Det tar en stund och är en del moment, men det ör värt det. Det finns många olika modeller, så här gör jag.

Ingredienser:
500 gr köttfärs
2 gula lökar
3 tomater
1 burk krossade tomater
8 – 10 Lasagneplattor
250 gr ost
5 dl mjölk
100 gr smör
80 gr vetemjöl
lite kryddpeppar

Gör så här:
Börja med att skära lökarna och lägg i stekpannan med lite smör. Låt löken svettas lite, lägg sedan i köttfärsen. När köttfärsen börjar bli klar, lägg i krossade tomater och de vanliga tomaterna, skivade. Fyll upp med några deciliter vatten. Reducera ner till lagom konsistens.

Bechamelsåsen. Ta en kastrull, smält smöret, lägg i mjölet och vispa samman detta. Därefter fyller du på med mjölken. OBS, du måste vispa hela tiden, annars bränns det fast. När såsen börjar bli varm / koka så ska den tjockna.

Montering: Jag har hittat några enportionsskålar någonstans, minns nu inte var. Perfekt, för då kan jag frysa in det som blir över. Börja monteringen genom att lägga lasagneplattor längst ner i ett lager. Fyll på med Bechamelsås, köttfärssås och gärna lite riven ost. Ta ett varv till, och har du plats i den skål, ta ytterligare ett varv. Jag får bara plats med två varv i mina skålar. Sedan är det in i ugnen. cirka 200 grader i omkring 30 minuter.

Osten kan du ta det du har hemma, om det kniper. Jag använder en smakrik ost. I det här fallet Lantost från Ostkompaniet. I andra fall tar jag gärna en brännvinsost från Falbygdens ost, eller cheddar från Skottorps slott.