Lefsor – Hmm vad är det?

I morse när jag satt och redigerade en saga till min blogg om sagor, sagobloggen.com, så kom det upp ett ord som jag hade missat. Lefsor. Har du hört talas om detta? Nu har du det, och då vet du alldeles strax, du ska bara läsa lite till, vad det är. Jo, norska tunnbröd som man gräddar i stekpannan. Jag blev nyfiken och började med att kolla om jag hade allt hemma. Så var det och då var det bara att sätta igång med baket.

Kavlade Lefsor

Kavlade Lefsor

Ingredienser till 12 Lefsor

  • 125 gram smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1 tsk hjorthornsalt
  • 3 dl yoghurt, naturell
  • 8 dl vetemjöl (kan variera)
I stekpannan - Lefsor

I stekpannan – Lefsor

Gör så här:

Ta fram din matberedare och lägg i smör och socker. Kör det en stund tills det har blandat sig. Knäck i ägget och kör en stund till. Slutligen blandar du i hjorthornsaltet i mjölet och häller detta i bunken, tillsammans med yoghurten. Kör tills du får en slät och fin deg.

Ta upp degen och lägg den på bakbordet. Rulla ut den till en längd, och dela de i tolv bitar. Dessa bitar rullar du till små bollar. Ta fram stekpannan och sätt den på nästan maxvärme. Kavla ut degbitarna och baka av dessa i stekpannan, någon minut på varje sida. Lägg på ett galler och låt Lefsorna svalna.

Du kan baka i ugn. Lägg i så fall det utkavlade Lefsorna på plåt med bakplåtspapper under. Grädda i ugnen, 200 grader, tills de får njutbar färg. Svalna på galler.

Servering:

De blev så goda så det räcker med en klick smör på. Jag såg något recept där man blandade smör, strösocker och kanel som man bredde på. Kändes lite sött enligt min smak. Det är redan mycket socker i degen. Jag skulle hellre vilja lägga på lite vanligt smörgåspålägg.

Lefsor på avsvalningsgaller - Klara att mumsa på.

Lefsor på avsvalningsgaller – Klara att mumsa på.