Lingonpaj, dessert

Denna lingonpaj är gjord efter ett klassiskt recept, där man inte kan misslyckas. Du kan använda nästan vilken frukt eller bär som helst. Beroende av vilken frukt eller bär det är bör du lägga i mellan 200 och 300 gram.

Ingredienser:
Pajskalet
150 gr smör
3 dl vetemjöl
0,3 dl socker

Pajen
300 gr mandelmassa
100 gr smör
2 ägg
Lite vetemjöl
250 gr frusna lingon

Gör så här: börja med pajskalet. I med allt i en bunke och gör en smidig deg. Lägg det i en pajform, 25 – 26 cm. Tryck ut så att det täcker hela formen. Ställ i kylen minst 30 minuter.

Under tiden blandar du ihop alla ingredienser i pajen, utom lingon, till en smidig smet. Sist lägger du i de frusna lingonen.

Sätt ugnen på 200 grader. När pajskalet har stått i kylen i minst 30 minuter sätter du in det i ugnen i 10 minuter. Ta ut formen och fyll den med lingonsmeten. Den kan ha blivit lite hård efter de frusna lingonen. Klicka då ut det någorlunda jämt. Sedan in i ugnen i 35 minuter.

Servera med hemgjord vaniljkräm. Njut.

20130803-200013.jpg