Mandelmusslor till Advent

Här är en av mina favoritkakor, mandelmusslor. I denna variant har jag lite saffran för att höja stämmningen. Så pillrar man på både vispgrädde och gärna lite från sommarens körsbärssoppa eller körsbärssaft.

Ingredienser, räcker till cirka 20 mandelmusslor:
100 gr mandelmassa
150 gr vetemjöl
1 ägg
100 gr smör
50 fr florsocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 gr saffran
2 – dl vispgrädde
Saftsås

Gör så här:
Blanda alla ingredienser så att det blir en slät och lite kladdig deg. Låt den sedan gärna stå i några minuter i kylen. Ta sedan fram musselformarna, ta en bit deg och tryck ut. När alla är klara ställer du hela plåten i kylen cirka 30 minuter. Därefter sätter du ugnen på 175 grader och sätter in plåten när värmen nått dit. Baka tills musslorna fått lite färg vilket brukar ta ca 10 minuter. Ta ut plåten och låt den stå några minuter. Knacka sedan ut mandelmusslorna ur formen.

Innan servering vispar du upp vispgrädden. Lägg en klick på varje mussla. Toppa med lite saftsås. Äta och njut. Du kan ha det som dessert eller kaffetillbehör. Tar du som dessert ska du kanske servera två, och då med olika sorters sås.

20131129-182313.jpg