Mjuk saffranskaka

En av julens kryddor är enligt min åsikt saffran. Har man den kryddan hemma, ja då kan det bara bli godsaker i köket. Birgitta fixade denna i går. Den kommer att ta slut idag.

Ingredienser:

  • 200 gram smör
  • 0,5 gram saffran
  • 3 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1,5 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Lite smör och ströbröd till formen som ska bröas.

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
Smöra och bröa en springform på ca 24 centimeter i diameter.
Smält smöret i en kastrull. Låt det svalna lite. Slå i ett paket saffran och rör om. Låt stå.
Visp ägg och socker poröst. Vispa gärna i tio minuter, så att det blir ordentligt. Häll i det smälta smöret och mjölken. Blanda vetemjöl och bakpulver. Vänd i detta i smeten.

Häll i smeten i formen och in i ugnen i drygt 45 minuter. Känn av med en sticka om det är klart. Stickan ska vara torr.

Servering:

Du kan servera kakan som den är. Skär upp lagom stora bitar. Vill du lyxa till det, ja då vispar du upp vispgrädde och lägger en klick på varje bit. Hyvlar du dessutom på lite mjölkchoklad, då har du nått fulländat resultat.

 

Saffranskaka

Saffranskaka