Morfars pannkakor

Jag har ett antal recept på pannkakor här på denna blogg, så varför fresta med ytterligare ett? Jo, svaret är enkelt. Morfars pannkakor har utnämnts till de allra godaste av den viktigaste juryn i hela världen, nämligen barnbarnen, ja med lite stöd av barn och bonusbarn. Så varför undanhålla er detta enkla och perfekta recept. Det enkla handlar om att du ska ha tid och du ska använda bra råvaror, lika självklart som vanligt.

Du behöver följande ingredienser för fyra till sex personer

  • 1 liter mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • knippe salt
  • Rapssmör till stekningen

S¨å här gör du Morfars Pannkakor

Ingredienser kan alltid diskuteras, och det är bra om man gör det. Jag skrev bara mjölk i receptet. Det är dig fritt att använda mellanmjölk eller standard. Jag brukar ta mellanmjölk och så byter jag ut sista decilitern mot vispgrädde. Jag tycker att standardmjölken inte har den smak som jag vill åt. Men det är en smaksak, min smaksak.
Nåväl, detta recept skapas genom att blanda torringredienserna. Häll i all mjölk eller mjölk och vispgrädde och vispa så att du får en slät smet. Knäck i alla äggen och vispa åter till smeten är slät och fin. Låt blandningen stå och svälla någon timme. Låt den gärna stå framme.

Ta fram bästa pannkanslaggen och sätt den på högsta värmen på spisen. häll i lite rapssmör. När det tystnat sänker du värmen med 25% och häller i lagom mycket smet. När botten stelnat och fått lite färg, vänder du på pannkakan och ger den lite färg på den sidan också. Vik i hop och lägg på ett uppläggningsfat. Så steker du alla pannkakorna.

Servering

Servera dessa goda pannkakor med din godaste sylt. Vi gör all vår sylt skälv vilket innebär att bärets smak kommer fram. Till dessa valde jag både jordgubbssylt och vinbärssylt. Till dricka blir det givetvis mjölk, något annat är icke tänkbart. Det gäller för barnbarn och morfar.

Nygräddade pannkakor - Morfars bästa.

Nygräddade pannkakor – Morfars bästa.