Morotssoppa med Ajvar

På vintern är det alltid gott med en soppa. Jag lagar gärna någon god soppa som förrätt men det är lätt att fastna i sina gamla vanliga recept. Denna gång tänkte jag att det skulle bli något annorlunda så fram med iPad och leta recept. Jag fastnade för denna lite annorlunda morotssoppa och det visade sig vara ett mycket bra val. Den är otroligt god och kombinationen med Ajvar gjorde hela rätten. Dewt är många ingredienser, men alla bidrar med något litet gott till denna toppensoppa.

Ingredienser för 4 portioner:

  • 2 scharlottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 5 morötter
  • Ingefära
  • Ca 8 dl vatten
  • 2 msk grönsaksfond
  • 1,5 dl kokosmjölk
  • Saften av 0,5 lime
  • Salt och peppar
  • Olja att steka i
  • Ajvar

Gör så här:

’Börja med att hacka lök och vitlök. Skala och skiva morötterna. Fräs lök och vitlök i olja i en kastrull. Lägg i morötterna och ingefära, jag använde malen men det funkar med färsk också. Tillsätt vattnet och grönsaksfonden. Koka tills morötterna är mjuka. Tillsätt kokosmjölken och koka upp. Mixa till en slät soppa och smaka av med lime, salt och peppar. Servera med en klick Ajvar.

Tips:

Ajvar finns i en mängd olika smaker och styrkor. Välj den du tycker passar, eller så gör du den själv. Aubergine, chili, vitlök, grillad paprika, olivolja och lite salt är vad som behövs. Vi ska ordna några recept senare. Behöver testa en del innan.

Morotssoppa med Ajvar

Morotssoppa med Ajvar