Falsk Moussaka

Känner du igen dig i detta? Du har varit i Grekland, och vill äta grekiskt. In kommer ett gott bröd med Tzatziki. Du njuter och det tar snart slut. Men du har ju bara börjat, då kommer varmrätten in, en härlig och väldoftande Moussaka. Aubergin och en massa andra godsaker. Du äter och du tänker, att den där ska jag göra nära jag kommer hem.

Du hinner knappt komma hem!

Du hinner knappt komma hem innan du skuttar in i butiken, hämtar allt du behöver, hem och rumsterar, så sätter ni er vid bordet. Redan på doften känner du att något ändå är fel. Det luktar inte som i Grekland. Men ni smakar i vart fall, besvikelsen bekräftas. Det som tog slut i Grekland, är hemma på köksbordet knappast rört vid. Då är det dags för dig att göra något stort, en

Falsk MoussakaDu behöver följande ingredienser för se personer
250 gram mjölig potatis
2-3 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk gärna 3%
500 gram blandfärs
1 burk champinjoner, kan bytas ut mot Zuccini
100 gram riven västerbottenost.
salt och peppar,
Kanske ska du ha lite sivri paprika

Gör så här:
Ta fram din bästa gratängform och smöra den.
Skala och skiva potatisen. Täck botten av gratängformen med två lager av din skivade potatis. Lägg en klick smör på, och sedan bakar du av detta i ugnen i omkring en timme på 175 grader. Du känner så att potatisen är mjuk. Om du nu är vågad, så tar du ut formen efter halva tiden, och lägger på lite Sivri Paprika, som är en lite mild chilikrydda.

Bryn köttfärsenUnder tiden detta står i ugnen tar du fram din bästa stekpanna. Värm på den och lägg i en klick med smör. När det tystnat lägger du i färsen och bryner den. Salta och peppra, och om du vill, och inte är blyg, så kan du lägga i lite hackad Sivri Paprika. Dra av stekpannan när du har brynt det hela klart.

Vit sås.


Den sista delen i denna falska mussaka är en vit sås, som du enkelt gör på följande sätt: Ta fram en kastrull och en visp. Lägg i en klick smör, kanske 30 gram. Häll över 2-3 msk vetemjöl, och värm på det hela. Vispa så att det inte bränner fast. När smöret smält och mjölet har blandats i häller du först i mjölken, 1 dl. Vispa ordentligt, fyll på med vispgrädde, och vispa så att det inte bränner fast. Nu ska du vara koncentrerad på detta, hela tiden. Vänder du dig om, så kokar det över, direkt, och så vill du inte ha det.

Montera:


Ta nu fram din gratängform med den ugnsbakade potatisen. Häll i din brynta köttfärs, och om du vill så kan du skiva upp ett gäng zucchini och täcka det hela. Häll över din fina vita sås. Och krydda med din rivna västerbottenost. Sedan ska du ställa allt i ugnen igen, nu bara i 30 minuter, så att det får koka samman. Plocka ut och servera direkt. Jag lovar att det blir bättre än ditt tråkiga försök med moussaka. Låt du grekerna göra och locka med moussaka, så kan du glänsa med din falska moussaka. Jag är inte mycket för falska saker. Det här är egentligen rena råvaror, så ur den synvinkeln är det inte falskt, men vill du sätta dit moussaka, så blir det falskt.

Serveringstips:Servera gärna med smörgåsgurka, eller om du tillhör det saltare gänget. Ta hela saltgurkor, som du delar i fyra delar, så att det blir stavar. Perfekt tillbehör till denna rätt. En del föredrar skivade rödbetor till, men jag vill nog ha gurka, antingen smörgås eller när jag är kaxig, saltgurka i stavar. Du väljer.
Smaklig spis.

Moussaka
Falsk moussaka

Flytta utomlands – här är några tips.