Norsk äppelkaka

Jag tittade i min bokhylla och där hittade jag en gammal klassiker, Prinsessornas kokbok, husmanskost och helgdagsmat av Jenny Åkerström. Originalboken utkom 1929, min upplaga är från 1944. Med 150 bilder, som Bonniers framhåller på central plats. Nåväl, här finns det mycket gott och jag tänkte fresta med en Norsk Äppelkaka, trots årstiden. Till sex portioner behövs följande ingredienser:

7 – 8 stora äpplen
2 msk smör
1 dl socker
1 dl vatten

Till äggstanningen behövs följande ingredienser:
0,5 dl socker
0,5 dl mjöl
2,5 dl mjölk
3 ägg

Gör så här:
Äpplena skalas och skäres i jämna bitar som urkärnas. Smör, socker och vatten blandas och kokas upp. Frukten läggs i och får stå över svag eld, tills den blir mjuk utan att gå sönder.
Frukten läggs i en eldfast form och får kallna.
Ägg, socker, mjöl och mjölk vispas väl samman och hälles över frukten. Med hjälp av en sked låter man äggstanningen rinna ner mellan frukten. Kakan gräddas i varm ugn i ungefär 45 minuter. Då prövar man om äggsmeten stelnat ordentligt. Kakan ska vara jämnt gulbrun ovanpå. Ett papper läggs ovanpå om så behövs, så att ytan ej blir för mörk.
Den Norska äppelkakan serveras ur formen med socker och vispad grädde.

Jag har inte provat denna själv. Men det blir nog alldeles strax. Det lockar.