Ostfyllda Pannbiffar

Ostfylld Pannbiff

Ny modell. Ostfyllda pannbiff. Det blev riktigt gott. Trixet är att ha i ganska stark ost. Jag har plockat fram några favoriter nedan. Men du väljer vad du gillar.

Ingredienser:

500 gr nötfärs
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl ströbröd
2 ägg
2 dl riven ost – Gärna stark)

Gör så här:

Blanda ströbröd och vispgrädde och låt det svälla några minuter. Rör det till en slät massa. Lägg i resten av ingredienserna och blanda till en smet. Ta upp ca 10 bitar, platta ut till pannbiffar och stek i smör tills de är genomstekta, 3 – 5 minuter per sida. Servera med kokt potatis, gräddsås (som du gör av stekskyn, vispgrädde, peppar och salt), lingonsylt eller rårörda lingon.

Osten

Osten påverkar naturligtvis smaken. Jag hade min favorit, Cheddar från Skottorps Mejeri. Den är smakrik. Tycker du inte om stark smak, ja ta det du gillar. Mitt tips är att köpa en bit ost och riva själv. Då vet du vad du får. Och rivjärn har du säkert hemma, annars får du önska det i julklapp…

Ost är en vetenskap, och det finns säkert lika många önskemål om hur osten ska smaka som det finns ostmästare. Jag valde Skottorp eftersom det ligger nära mig och jag vet att deras cheddar är fantastiskt god. Den har den där smaken i sig som jag gillar. Men det finns andra favoriter. Den där en bra bit upp landet, Burträsk, där tillverkar man västerbottenost. Det är också en riktig favorit som jag gillar.

Som utflyttad gotlänning kan jag inte undvika att berätta om den gamla blå Gotland som man tillverkade på Stånga mejeri på södra Gotland. Ja, när mejeriet lades ner, så försvann osten, också. Jag har dock hittat en liknande, Wernerssons Blå Gourmet. Inte exakt lika, men tillräckligt nära för att kunna ingå i mitt kök.

Smeten blir ganska lös, så ska du ha det på grillen rekommenderar jag en grillplatta. Annas faller nog det mesta genom gallret och du får kolbitar i stället för god ostfylld pannbiff..