Mumin muggar Här finns ett urval av alla dess vackra muninmuggar som finns. Du klickar på bilden, så kommer du till vår sponsor, Cervera. Där kan du beställa ditt alldeles egna exemplar den och alla andra vackra muggar. muggen.
Gjutjärnspanna är en dröm för mångaHar du en gjutjärnspanna i kastrullskåpet? Då kan du vara lycklig. Det finns så mycket du kan använda den till, här är några exempel.Baka med en gjutjärnspannaBlanda degen enligt detta recept. Lös upp 10 gram jäst och en tesked honung i 6 del vatten. Tillsätt 450 gram vetemjöl och 200 gram Fullkornsmjöl eller rågmjöl, samt - Fortsätt läsa...
Ny modell. Ostfyllda pannbiff. Det blev riktigt gott. Trixet är att ha i ganska stark ost. Jag har plockat fram några favoriter nedan. Men du väljer vad du gillar.
Blanda ströbröd och vispgrädde och låt det svälla några minuter. Rör det till en slät massa. Lägg i resten av ingredienserna och blanda till en smet. Ta upp ca 10 bitar, platta ut till pannbiffar och stek i smör tills de är genomstekta, 3 – 5 minuter per sida. Servera med kokt potatis, gräddsås (som du gör av stekskyn, vispgrädde, peppar och salt), lingonsylt eller rårörda lingon.
Osten
Osten påverkar naturligtvis smaken. Jag hade min favorit, Cheddar från Skottorps Mejeri. Den är smakrik. Tycker du inte om stark smak, ja ta det du gillar. Mitt tips är att köpa en bit ost och riva själv. Då vet du vad du får. Och rivjärn har du säkert hemma, annars får du önska det i julklapp…
Ost är en vetenskap, och det finns säkert lika många önskemål om hur osten ska smaka som det finns ostmästare. Jag valde Skottorp eftersom det ligger nära mig och jag vet att deras cheddar är fantastiskt god. Den har den där smaken i sig som jag gillar. Men det finns andra favoriter. Den där en bra bit upp landet, Burträsk, där tillverkar man västerbottenost. Det är också en riktig favorit som jag gillar.
Som utflyttad gotlänning kan jag inte undvika att berätta om den gamla blå Gotland som man tillverkade på Stånga mejeri på södra Gotland. Ja, när mejeriet lades ner, så försvann osten, också. Jag har dock hittat en liknande, Wernerssons Blå Gourmet. Inte exakt lika, men tillräckligt nära för att kunna ingå i mitt kök.
Smeten blir ganska lös, så ska du ha det på grillen rekommenderar jag en grillplatta. Annas faller nog det mesta genom gallret och du får kolbitar i stället för god ostfylld pannbiff..