Pannkakor

Något som ofta går hem i alla läger är pannkakor. Det gäller både vuxna och framförallt barn. Numera har vi barnbarn, och jag garanterar, även där finns det ett sug efter dessa små delikatesser. Sedan kan du använda det till Creaps och andra saker med fyllning i. Ja, en dessert där du fyller pannkakan med sylt från sommarens jordgubbsland och toppar med vispgrädde… Det börjar vattnas i munnen.

Det här behöver du till 10 – 12 pannkakor:

1 liter mjölk

4 dl vetemjöl

lite salt

3 ägg

0,5 dl Ramlösa (Eller annat kolsyrat vatten)

Gör så här:

Blanda ihop de torra ingredienserna. Häll i mjölken under vispning. Knäck i äggen och vispa till en slät smet. Låt blandningen stå och svälla i minst två timmar, gärna fyra. Strax innan du ska grädda dina pannkakor vispar du i ramlösan.

Sätt på din väl använda pannkakslägg. Så lägger du lite smör i laggen och låter det fräsa klart. Sänk värmen med ca 20%. Häll i smet till din första pannkaka. Beroende av hur stor lagg du har, så går det åt olika mycket. I min har jag ungefär en deciliter. Grädda tills det stelnar. Vänd på pannkakan, och ta den en kort stund på andra sidan. När pannkakan är klar, lägger du upp den på ett fat. Så fortsätter du tills smeten tar slut.

Servera med någon god sylt. Gärna från det egna trädgårdslandet. Har du inget eget, köp då frusna bär, av vilken sort du gillar. Köp med dig syltsocker och koka själv. Recept kommer snart på denna webplats.

Angående pannkakslaggen, så kommer du att ha problem de första gångerna när du använder den, ja om du nu köpt en ny. Jag köpte en från Ronneby Gjutjärnsfabrik förra året. Har väl använt den 15 – 20 gånger, och det är först nu den börjar fungera som jag vill. Den ska alltså vara mycket väl instekt. Har du förmånen att ärva av din mormor eller farmor, tacka för guds skull inte nej. Då är den instekt efter kanske femtio års användning. Lyckliga dig i så fall.

 

Pannkakor i pannkakslaggen

Pannkakor i pannkakslaggen