Plankstek med Duchessepotatis

Plankstek

En gammal klassiker blev det i går. Plankstek med Duchessepotatis. Mmm…

Ingredienser:
1 bit Ryggbiff eller Entrecôte per person
1 tomat per person
3 – 4 Potatisar medelstora
2 äggulor
Salt & Peppar

Vill du lyxa ännu mera, lägg i ett knippe gräslök, och kanske en dl västerbottenost, eller annan smakrik ost.

Gör så här:
Börja med duchessepotatisen. Skala och koka i vatten med lite salt i. När potatisen är färdigkokt. Pressa potatisen och rör i äggulorna. Krydda efter behag. Har du lyxvarianeten lägger du i gräslöken och osten nu. Gör en mjuk och slät mos.

Stek köttet så att det bara blir en stekyta. Du har ugnen på ca 225 grader. Där har du lagt in plankorna. Ta ut de varma plankorna. Spritsa potatisen som på bilden. Lägg köttet i mitten. Lägg tomathalvorna på bärdan. In i ugnen 10 – 15 min.

Servera med kryddsmör som du gör så här. Blanda smör, vitlök, allkrydda ev paprika-krydda. Låt gärna stå i kylen en stund innan servering.

Servera med ett gott rött vin till. Njut.