Plättar – Prinsessornas kokbok

Plättar – de små goda och jobbiga att göra

Har du gjort plättar någon gång. De små pannkakorna? Jag brukar variera ibland, eller egentligen, varje gång jag har glömt bort hur jobbiga de är att göra. Om pannkakor tar lite tid, så är det inget mot var plättarna tar.Det är dessutom som så att man gör sju stycken på samma tid som man gör en pannkaka, men det blir då sju gånger jobbigare.

Ingredienser till sex portioner

  • 1 liter mjölk
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 3,5 dl mjöl
  • smör

Gör så här

Blanda de torra ingredienserna. Häll på mjölken under kraftig vispning. Tillsätt sist äggen och vispa ordentligt. Låt smeten gärna stå en timme eller två och svälla. Ta sedan fram plättlaggen och lägg lite smör i varje fack. När det har smält och tystnat, fyll på med smet. Dra ner på värmen, kanske 70% av max. Grädda plättarna så att de är ljusbruna. Vänd och stek dom ljusbruna på båda sidorna.

Servering

Här finns det många varianter och önskemål. Några vill ha sylt, andra föredrar socker, en tredje grupp vill ha äppelmos, och vi har barnbarn som bara älskar vinbärssylten. Ni får själva avgöra vad ni vill ha till. Drycken bör vara god mjölk.

Du kan servera plättarna till varmrätt eller dessert. Väljer du det senare, ja då ska du kanske servera med glass och vispgrädde. Väljer du varmrätten, så då har du alla varianter att välja mellan.

Det här receptet har jag åter hämtat ur prinsessornas kokbok, Jenny Åkerströms klassiska kokbok. Min utgåva är från 1944. Originalet utkom 1929.