Plommonspäckad fläskkarré – Prinsessornas kokbok

Det här är en klassiker, en plommonspäckad fläskkarré, och jag har redan något recept här på bloggen. Men när jag hittade receptet även i Prinsessornas kokbok, som ju är från 1927, så kunde jag inte unvika att ta med det igen. Du kan ju jämföra denna plommonspäckade fläskkarré med den som tidigare finns på bloggen. Ingen större skillnad, ja förutom att köttet har moderniserats en del.

Dessa ingredienser behövs till sex personer

  • 1,25 kg fläskkarré
  • 1,25 msk salt
  • 0,5 tst vitpeppar
  • 6 – 8 katrinplommon
  • 1 msk smör

Till såsen:

  • Stekskyn
  • 3/4 msk potatismjöl

Gör så här

Är köttet mycket fett borttages det yttersta späcket. Karrén torkas och späckas i jämna rader med de förvällda och urkärnade samt ituskurna plommonen. Spader använde till spädning av steken. Köttet ingnides med de hopblandade kryddorna och brynes i litet smör i en stekgryta; späcksidan lägges nedåt.
Då karrén är väl brynt på alla sidor, spädes den något, locket läggs på och köttet får småsteka i två timmar eller tills det känns mört. Öses var tionde minut och spädes. Köttet lossas från benet och skäres i skivor, vilka läggs tillbaka på benet så att karrén ser hel ut. Skyn skummas väl och redes av med lite potatismjöl, utrört i kallt vatten. Serveras på varma tallrikar med brynt potatis, ärtor, sky, äppelmos och kokta katrinplommon.
Stektid: Cirka två timmar.

Anm: En bit skalat selleri, en skrapad sönderskuren morot och en skiva gul lök kan läggas i stekgrytan, då steken är färdigbrynt.

Lite tips


Som jag skrev, detta är en klassiker som nu har utvecklats lite. Rapsgrisen ger ett kött med lite mera smak och jag använder den så mycket jag kan. Något högre pris, men den ger så pass mycket mer att jag anser det vara värt de få kronor det kostar mer. Till Jenny Åkerstörms utmärkta recept vill jag ändå lägga hemmagjort vinbärsgelé. Det piggar alltid upp sådana här godsaker.

Smaklig måltid.