Potatissallad – Ur hemmets kokbok från 1910

Somrig potatissallad

Till sommaren hör potatissallad. jag ska inte säga att denna kommer att göra succé, receptet är från 1910. Jag gillar att läsa de gamla kokböckerna, och provar gärna gamla recept. I den här potatissalladen hade man nog ersatt vispgrädden med en del gräddfil eller kanske Créme Fraiche, eller en blandning. Du gör som du vill.

Ingredienser till fyra personer

  • 2 kilo kokta potatisar, kalla
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk ättika
  • 2 msk persilja
  • 2 msk socker
  • Krydda med salt och peppar

Gör så här

Skär potatisen i skivor eller tärningar. Blanda vispgrädde, ättika och socker. Krydda med lite salt och peppar. Slå blandningen över potatisen och rör om. Smaka av. Krydda mera om det behövs. Sist klipper du persiljan över hela blandningen.

En variant

Som jag skrev, det fanns vare sig gräddfil eller Créme Fraiche på den tiden. Jag skulle tro att lite sådant skulle pigga upp denna potatissallad. Och kanske lägga i lite majonnäs i smeten. Jag gillar gul lök. Det fanns 1910, så jag undrar lite diskret varför man inte hade med detta. Kanske ättikan ansvarade för den delen av smaken. Jag skulle lätt hacka en gul lök och pillra i.

Jag lovar att jag ska prova lite framöver och återkommer med mina experiment.

Till denna potatissallad kan du ha något starkt kött, lite grillat eller en stekt entrecôte.

Smaklig måltid.
#Blogg100