Bruna Bönor

Bruna Bönor med stekt salt fläsk, en klassiker varje dag.

Skriv ut recept
Bruna Bönor
En riktig klassiker, så enkel att göra, men ojsan så gott. Gör en rejäl sats när du ändå är i gång. Frys in det som blir över, och du har många middagar att se fram mot.
Kök Svenskt
Förberedelsetid 10 minuter
Tillagningstid 2 - 3 timmer
Portioner
portioner
Ingredienser
Kök Svenskt
Förberedelsetid 10 minuter
Tillagningstid 2 - 3 timmer
Portioner
portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Börja med att öppna dina paket med bönorna. Häll i kastrullen eller grytan. Jag använde en tio liters gryta för ett kilo bönor. Fyll på med vatten så att det med råge täcker bönorna. Låt det stå i minst tolv timmar, strax innan du ska börja koka dina bönor, häll av vattnet och ersätt det med nytt vatten. Sätt på plattan och låt det koka upp. Skumma gärna av. Sänk värmen så att det bara puttrar. sätt på ett lock och passa så att det inte kokar torrt. Det ska stå någon timme och småputtra. Du känner när bönorna är mjuka, då har det kokat klart. Ta av kastrullen, häll i lite ättika och smaka av med sirap. Det ska vara ljus sirap om det ska bli bra.
Receptanteckningar

Det här är ju en klassiker så att det bara stänker om det. Minns ännu med välbehag när denna rätt kom på bordet tillsammans  med stekt salt fläsk. Det var högtider. Så serverades det en gång i skolan, och där smakade det absolut inte gott, det var konstigt kryddat på något sätt, jag fick avsmak för skolans, men moderns, den fungerade i alla läger. Så småningom lärde jag mig själv hur det skulle kokas. Det händer emellanåt att jag tar en färdigkokt i butiken, jag tycker att de numera får till den ganska bra. Visserligen kryddar jag på den med lite ättika och sirap, men det är OK. Om jag får möjlighet så kokar jag den allra helst själv. En hel gryta, och så fryser jag in i lagom förpackningar. När sista plockas fram ur frysen så är det lite vemod, för jag vet att det av säkert larviga anledningar tar lite tid innan jag kommer igång med ett nytt kok. Å andra sidan blir jag lite salig nu när det är färdigkokt och jag kan portionera upp nya backar och lägga i frysen.[Nedladdningen kunde inte hittas]