Rulltårta – Det var länge sedan

En klassisk rulltårta – det kan bara bli bra

Ett sådant här bakverk, ja det kan bara bli bra. Finessen är att du ska röra i de torra ingredienserna. Om du använder vispen, ja då slår du sönder all den luft du skaffat dig när du vispade ägg och socker.

Du behöver följande ingredienser till Rulltårtan

  • 4 ägg
  • 3 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 0,5 dl mjölk eller vispgrädde
  • 1,5 dl sylt

Gör så här

Sätt ugnen på 225 – 250 grader. Knäck äggen i en bunke och häll i sockret. Vispa detta pösigt, helst med en elvisp eller liknande. Det tar minst tio minuter. Blanda de övriga torra ingredienserna. Blanda i detta i smeten, tillsammans med mjölken. Rör ICKE vispa.
Ta fram en långpanna 30 X 40 och lägg i bakplåtspapper. Häll i smeten och fördela den jämt i långpannan. Använd en slickepott eller liknande.
In i ugnen i fem – sju minuter, eller tills den får färg. Under tiden tar du fram ditt bakbord och stör lite socker på det. När rulltårtan är färdiggräddad tar du ur den ur ugnen. Låt den svalna i två minuter. Stjälp den över det utströdda sockret, med ovansidan nedåt. Dra av bakplåtspappret.
Låt den svalna innan du brer på din goda sylt. Rulla sedan ihop den. Till sista tar du din goda rulltårta och skär några bitar. Servera till ditt nykokta kaffe. Jag kan tips dig om att du säkert tar ytterligare en lite bit, den blir ju sååååååååååååååååååååååååååå god.

Varianter

Enklast varierar du denna delikatess med hjälp av din sylt. Jordgubb eller drottningsylt, eller varför inte en fantastiskt god äppelmos. Om du kokar sylten själv, då föreslår jag att du minimerar sockret, gärna så att du får en lite syrlig smak. Människor förväntar sig en söt rulltårta. Överraska med en lite syrlig sylt, och du har garanterat ett diskussionsämne kring kaffet.

Klassisk Rulltårta

Klassisk Rulltårta