Ryggbiff, pepparrik gräddsås med potatiskaka.

17 maj, det är en vit tallrik och det röda är vinbärsgelé. Jag hittade inget blått, så det får bli utan på Norges nationaldag.

Ingredienser 2 personer


2 st ryggbiffar

400 gr potatis

1 schalottenlök

2 dl vispgrädde

pepparkorn

salt

smör


Börja med potatiskaka. Koka potatisen med skal på i ca 15 minuter. Ta av och skölj med kallt vatten. Skala potatisen och låt den ligga en stund. Riv den i ett rivjärn. Sedan ska du steka den i ca 5 minuter. Vänd och stek den på andra sidan i ca 5 minuter. 

Sås. Skala löken. Sätt på en kastrull och lägg i lite smör. Fräs löken lite innan du slår på all grädde. Lägg i pepparkornen, ju fler ju starkare. Låt koka samman och reducerat till ungefär hälften. Sila såsen innan serveringen.

Ryggbiffen steker du några minuter på varje sida i en väl in stekt gjutjärnspanna. Salta och peppra efter behag.

Servera med vinbärsgele och kanske lite inlagd gurka. Njut