Saffransrulltårta

En riktig godsak, saffransrulltårta, med en massa goda smaker, saffran, apelsin och choklad. Det kan bara bli fint  så här inför julen.

Ingredienser:

Botten

  • 0,5 gram saffran
  • 0,5 dl vatten
  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Fyllning

  • Rivet skal av en apelsin
  • 50 gram mörk choklad
  • 250 gram mascarpone
  • 0,5 dl florsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Koka upp vatten och blanda med saffran. Låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl ovh bakpulver och vänd i det i smeten. Häll i saffransblandningen och blanda väl. Bred ut smeten på plåten och grädda i fem minuter, eller tills den får lite färg. Lägg ut ett bakplåtspapper och strö på lite socker. Stjälp upp kakan på bakplåtspappret. Dra bort bakplåtspappret du hade på plåten.

Gör fyllningen så här.

Riv skalet på apelsinen och hacka chokladen. Blanda mascarpone, florsocker, apelsinskalet och choklad till en slät smet. Bre ut den på din uppslagna rulltårta. Rulla ihop tårtan och skär bitar. Njut av godsakerna.

Servering:

Om du nu vill pigga upp den här godsaken, så ska du plocka fram din pyts med vispgrädde och vispa upp en klick till varje bit. Ska du göra riktigt fint, vispa då grädden och lägg i lite saffran. Skiva upp din saffransrulltårta och lägg en skiva på varje fat. Därefter spritsar du en liten klick på varje skiva av din saffransgrädde. Ev behöver man spetsa grädden med lite vaniljsocker. Eller så kan du hälla i två centiliter god likör i den vispade grädden. Varianterna är många och jag ska återkomma med några olika modeller inom kort.

Tips:

Om du inte gör av med hela, dela den i några mindre bitar och frys in den. Plocka sedan fram en bit i taget, ja till exempel när du får oväntat besök.

Saffransrulltårta

Saffransrulltårta