Sallader – perfekt på 5:2:s fastedagar.

Sallader, alltid en räddning på fastedagarna.

Problem med fantasin på vad du ska äta på fastedagarna när du har 5:2? Jag har funderat ganska mycket och kommit fram till att en sallad alltid är en perfekt lösning. Plocka in en tomat, lite gul lök, en bit gurka, en halv paprika, och 50 gram isbergssallad, så har du bara förbrukat 50 kalorier. Och du har en fin grund till din måltid.

Vad ska du lägga till

Ja här finns det ett stort utbud. Lägg till 150 gr kycklingfilé så blir du garanterat mätt. Eller varför inte ta 50 gram annans och 100 gram kyckling. Då får du exotisk smak. Du har säkert smakat pizzan med detta innehåll. Eller du kanske vill peta i lite skinka. Då kan du inte ha riktigt lika mycket, kanske 80 gram rökt skinka. Men det mättar.

Gillar du fisk, så kan du plocka in lite tonfisk. Då ska du ta den i vatten, för då kan du fylla salalden med 130 gram tonfisk. Nästan lika mycket som kycklingen.

Dressing, rena kaloribomben

Brukar du använda olivolja i din dressing, ja då ska du inte lägga in det de dagar du har fastedagar. 10 gram ger nästan lika mycket som kycklingen, eller åtminstone nästan- 902 kalorier per 10 gram olivolja. Blandar du ut din dressing med vinäger, så sjunker det totala antalet kalorier drastiskt. Vinäger har bara 21 kalorier per etthundra gram. Så den vanliga dressingen, en matsked vinäger och tre matskedar olivolja skulle ge 272 kalorier. Ja, vill du bara räkna kalorier, så tar du halva den anrättningen till frukost, då har du fyll den kvoten. Det lilla dilemmat blir då att du säkerligen är fortsatt hungrig och så tar du några smygmackor. Icke att rekommendera.

Sallader – det perfekta alternativet

Jag upprepar detta mantra. Häng i dig sallader, så har du förutsättningar att fixa dina fastedagar. Ladda med kyckling, skinka eller tonfisk, så är dagen hemma.

Isbergssallad - grunden för goda sallader.

Isbergssallad – grunden för goda sallader.