Senapssås – den senaste av lyckade såser!

Senapssås – åter en lyckad variant

Jag börjar bli expert på såser, kanske inte riktigt i Tommy Myllymäkis klass, men ändå ganska hyfsat. Den här såsen är ganska enkel att göra. Hemligheten är åter igen. lite tid. Låt den gärna stå och småputtra en stund. Då går den ihop, den tjocknar och den blir vansinnigt god.

Du behöver dessa ingredienser för en sats till fyra personer

  • 2 dl vispgrädde
  • 4 cl kalvfond
  • 2 – 3 msk Dijon-senap
  • (1 dl vatten)

Gör så här

Du kan göra den här såsen på två olika sätt. Har du nyss stekt dina köttbitar i stekpannan, då har du säkert lite steksky kvar i pannan. Häll inte bort det, utan låt stekpannan vara varm. Så häller du i vispgrädden och Dijon-senap. Ev spär du ut med lite vatten. Smaka av. Det brukar blir alldeles förträffligt redan här. men du kan behöva krydda på det lite med kalvfonden, salt och peppar.
Har du inte stekpanna med steksky, då får du börja från början. Jag lägger gärna en liten klick smör i botten på en kastrull. Sätt på värmen. När smöret tystnat, då häller du i vispgrädde, Dijon-senap och kalvfonden. Dra ner värmen på plattan ordentligt. Smaka av. Smakar det bra redan efter en liten minut, ja då är du på rätt väg. Krydda med salt och peppar till angenäm smak. Spä eventuellt ut med lite vatten. Låt det hela puttra i minst tio minuter, gärna en stund till. Smaka av hela tiden, så att du inte tappar din goda smak. Det är möjligt att såsen behöver kortare koktid. Plocka av den när du tycker den smakar perfekt.

Servering

Det här blir en ganska tung och smakrik sås. Servera den gärna med nötkött, eller varför inte en fint grillad kycklingfilé. Det senare kan du alltid lägga in. Klyftpotatis och en vanlig grönsallad till detta. Sedan är du hemma.

Senapssås perfekt till nötkött och grillad kyckling.

Senapssås perfekt till nötkött och grillad kyckling.