Shakshuka

Man ska inte vara rädd för att prova maträtter från när och fjärran. Jag hittade denna anrättning som ser helt fantastisk ut. Det är en tomatsås/gryta med många kryddor så den är riktigt stark och kryddig. Det roliga är också att man pocherar ägg i själva såsen. Ursprungligen kommer rätten från Tunisien men äts även i Nordafrika och Mellanöstern. Jag serverade rätten med pasta men man kan även ha andra alternativ t ex couscous, hummus eller pitabröd.

Till ca 3 portioner behövs:

3 ägg
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
500 gr krossade tomater
Olivolja
Chiliflakes
Svartpeppar
Salt
2 tsk sambal oelek
Koriander
Spiskummin
2 msk tomatpuré

Gör så här:

Börja med att hacka lök och vitlök. Hetta upp olivolja i en panna och stek löken ca 10 minuter. Tillsätt alla övriga ingredienser utom äggen och smaka av med alla kryddor till den styrka du vill ha. Låt koka ca 10-15 min. Gör 3 gropar i såsen och knäck försiktigt äggen i dom. Koka tills äggvitan stelnat. Koka pastan under tiden som såsen blir färdig.