Nu vet jag vad Sivri Paprika är…

Sivri Paprika

Vi ska ha sallad i afton. Det innebär en del grönt. Så när jag besökte butiken för inhandling, så jag en ny sorts paprika. Spännande och så i med den i korgen. Jag fick dock ganska snabbt en känsla av Chilipeppar. Slog bort tanken direkt, det stod ju paprika.

Väl hemma började jag skära. Misstänkt lukt av Chilipeppar. Nu kunde jag icke stilla min nyfikenhet utan tog fram påsen och läste. Jodå SIVRI PAPRIKA är en mildare variant av Chilipeppar. Den är grön. Hmm, tur att jag inte hävde i halva påsen i salladen. Till mitt försvar ska sägas att den var väldigt god. Äter utan problem upp hela påsen inom kort…

Som ni ser på bilden heter det Sivri Peber på utrikiska (Danska?). Varför kunde man då inte vara lika smart i Sverige och kalla den för Sivri Peppar? Nejdå, pillra till det och peta in en paprika mitt i allt. I vart fall jag gick på det, om än med nöje efter att ha smakat, men det är en helt annan historia…

20130424-170034.jpg

Så vad ska jag ha denna delikatess till, framöver?

Nu måste jag tänka till en del. Det går ju inte enbart att plocka i den i våra sallader, en rätt som vi oftast äter på sommaren. Nu är det juletid, och salladen, kanske hade behhövts, men den får stå tillbaka, lite. Vi brukar krydda maten med motsvarande pizzasallad. Det är i princip vitkål och vitvinsvinäger i grunden. Men nästa gång detta kommar på tal, så ska åtminstone jag skiva ner en Sivri Paprika. Det borde pigga upp än mer, det kanske blir som så att jag skippar maten och bara tar sallad. Nja, kanske inte ändå.

Vilka maträtter kan jag ha Sivri Paprika i i övrigt?

Nu får jag tänka lite kreativt. Jag vet att Sivri Paprika är en typ av mild chili, vilken mat brukar jag krydda med chilipulver? Höstgrytan brukar få sina duster med chilipulver eller chiliflingor. Den grytan kommer definitivt att få sin beskärda del av Sivri Paprika. Sedan kan man med all säkerhet hacka den i ytterst små bitar, skapa ett kryddsmör. Som peppras med Sivri Paprika, och så lägger man det på den grillade köttbiten, eller kanske lägger smöret i en bakad potatis. Redan här känner jag att det kan öka smaken, och smaklökarna får sitt lystmäte.