Skånsk Potatis – Sven Melander

Jag måste delge er ett recept på Skånsk Potatis. Jag hittade receptet i Sven Melanders fina kokbok, ”Upp i vikt, kvickt”. En alldeles suverän kokbok, där det inte sparas på kalorier. Jag trodde ju i min enfald att Skånsk Potatis, ja det var som annan potatis. Man kokar, steker, gör Hasselbackspotatis, gör Pommes, potatismos och annat gottis. Men se de bedrog jag mig. Den Skånska potatisen är speciell och ska då givetvis göras på ett speciellt sätt. Nu är det den 22 April och de har troligtvis fått upp lite färskpotatis på Bjärehalvön. Jag får ta cykeln och besöka området och se om jag inte kan få loss något halvkilo av dessa delikatesser. Men låt mig icke gå händelserna i förväg. Prova gärna detta fantastiska mattips.

Det här ingredienserna behöver du till fyra – sex portioner skånsk potatis

  • 12 medelstora kalla potatisar, kokta med skalen på
  • 1 stor gul lök
  • 2 msk smör
  • vispgrädde
  • salt och vitpeppar

Gör så här

Skala potatisen och skär den i skivor. Skala och hacka löken fint. Sätt på stekpannan och lägg i smöret. När det tystnat, ja då lägger du i löken och låter den fräsa en stund, ja så länge att den börjar bli mjuk. Då lägger du kanske i lite mera smör, det beror på hur stekpannan ser ut. Sänk värmen till kanske 70%. Lägg i potatisen och låt den steka en stund, helst utan att få färg. Häll i lite vispgrädde och rör lite försiktigt så att inte potatisen går sönder. Smaka av och krydda med salt och peppar. Ja, det blir himmelskt gott.

Servering

Sven Melander skriver i sin boka att man ska ha denna potatis till oxbringa. Jag tvivlar icke på detta, utan så kommer det att bli inom en snar framtid. men jag kan givetvis tänka mig skånsk potatis till vanligt stekt fläsk. Och kanske också till någon lättare grillrätt.

Återkom till denna blogg snart. jag ska ordna till den här rätten, och då ska jag givetvis ha med bilder och förslag till godsaker att äta till dessa skånska potatisar…

Hemlagat Hemlagat Hemlagat Hemlagat Hemlagat Hemlagat Hemlagat Hemlagat Hemlagat Hemlagat
Mattips Mattips Mattips Mattips Mattips Mattips Mattips Mattips Mattips Mattips
Recept Recept Recept Recept Recept Recept Recept Recept Recept Recept