Smör

Jag fick tag i ett ex av Johan Hedbergs fina bok om smör. Du hittar ditt ex på Adlibris. I denna bok berättar om Johan om sin passion för smör. Själv har jag aldrig gjort något eget smör, bara köpt. Så nu när jag då hade denna bok, med recept och förklaringar, ja då var det bara att prova.

Ingredienser:
1 msk filmjölk
5 dl grädde, 40%
1 g salt

Gör så här:

Köp helst en halvlitersförpacknig med vispgrädde. Öppna den och häll i en matsked vanlig filmjölk. Förslut med plast och låt stå i rumstemperatur i 24 timmar. När tiden gått, ställ in i kylen fyra timmar, så att vispgrädden svalnar.

Häll därefter upp grädden i en bunke och vispa, helst med en elvisp på medelhastighet. Först blir det vanlig vispad grädde, därefter bildas smörkulor och kärnmjölk. Vispa ytterligare en stund. Du ska få ur så mycket som möjligt av kärnmjölken. Häll över kärnmjölken i ett glas och använd den till nästa bakning.

Nu ska du hälla i kallt vatten i bunken. Knåda med händerna så att du får ur kärnmjölken. Byt vatten och knåda. När vattnet inte färgas vitt, är du klar. Tillsätt lite salt och lägg smöret i någon förpackning. Det håller sig nu minst en vecka i kylen.

Du kan använda smöret som vanligt. Men passa på att göra kryddsmör eller andra godsaker. Jag ska lägga upp lite recept vartefter jag provar. Själva smörtillverkningen kan göras på många olika sätt. Man kan variera med temperatur, mängden filmjölk och annat.

Eget tillverkat smör. Min debut.

Eget tillverkat smör. Min debut.