Sparris Gazpacho

En grön Gazpacho!!!

I min lilla inskränkta värld så trodde jag att en Gazpacho bestod nästan uteslutande av tomater. Så är icke fallet. Det här receptet hittade jag i Stephan Rössners fina kokbok, drygt tio år gammal. Så jag har haft fel i minst tio år, troligtvis så länge jag har ”vetat om” att en Gazpacho är gjord på tomater. Jag är icke sämre än att jag kan ändra på mig. Så låt oss prova detta recept och se vad som döljer sig.

Du behöver följande ingredienser till fyra personer

  • 12 gröna sparrisar
  • 5 cm purjolök
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • saften av en halv pressad citron
  • tryffelolja, några droppar
  • formfranska

Gör så här:

Dela sparrisen i mindre bitar. Koka upp buljongen och lägg i sparrisbitarna och purjolöken. Efter tre – fyra minuter tar du upp sparristopparna, och åter det övriga fortsätta koka. Ta fram din stavmixer och kör i soppan, så att den blir len och fin. Ev trådar från sparrisen tar du bort. Så smaksätter du din vackra soppa med citron. Behövs salt och peppar, ja då tar du lite av varje. Jag skulle faktiskt krydda även med lite timjan och dragon.

Servera

När soppan har kokat klart serverar du den i små vita skålar. Jag tycker det ger en speciell kontrast, grönt och vitt. När du har hällt upp soppan, toppar du med någon liten droppe av tryffeloljan. Till detta serverar du rostat formbröd utan någonting på. Tanken är att man ska doppa det rostade brödet i soppan och därigenom ytterligare lyfta smaken lite. Har du inga vita skålar, ja då skulle jag föredra glas. Se bara till att glasen håller för värmen. Och att de är lite vida, så att du kan doppa formbrödet.
Jag har tyvärr ingen bild till denna soppa. men bara lugn, inom kort kommer jag att lägga in en bild. Då på den sidan jag skriver, när jag har provats denna soppa.