Sparrissoppa

Vad går upp mot att inleda en trerätters middag med en smaskig sparrissoppa. I och för sig inga färska sparrisar, men ändå. De nyväxta kommer snart, och då är jag ju ”tvungen” att göra detta en gång till:

Recept (2 personer]

250 gr sparris

2 schalottenlökar eller 1 gul lök

2 dl vispgrädde

1,5 dl kycklingbuljong

1 dl vitt vin

smör

Skär sparrisen i mindre bitar, och spara topparna. Koka allt i några minuter, så mycket så att den blir lite mjuk.

Skala och hacka löken. Bryn den lite i botten på en kastrull tillsammans med lite smör. Häll i vispgrädde, buljongen och vinet och låt alltsammans koka upp. Lägg i sparrisen, utom topparna, och låt alltsammans koka i cirka 10 minuter. Kör allt i en mixer, eller om du har en stavmixer, kör det i kastrullen. Smaka av med lite salt och peppar.

Lägg upp i två skålar. Lägg avslutningsvis i topparna och njut av detta, gärna tillsammans med det vita vinet som du har i soppan.