Steka biff, eller annat ädlare kött

Utbildning:

Den dagen man slutar lära sig något nytt, tja då är det nog ganska kört. Jag har alltid försökt steka min biff, entrecôte eller oxfilé för hand. Jag har ansett mig vara så duktig så att köttet blir perfekt varje gång jag steker eller grillar detta. Jag kan avslöja att jag inte alltid har haft rätt. Många är de gånger då det varit alldeles för blodigt och det har hänt att det blivit lite väl stekt, och därmed torrt.

Termometer

Detta redskap torde vara ett av de viktigaste i köket, anser jag numera. Den skicklige kocken känner på sitt kött och vet när det är exakt så som han/hon vill ha det. Jag är icke där, och då får det bli hjälpmedel. En termometer i köttet, så blir det exakt som jag vill ha det, varje gång.

Temperaturer.

I nötkött så handlar det om temperaturer mellan 55 och 70 grader. Den undre temperaturen ger dig en blodig biff, den övre en välstekt biff. Sedan har du femton steg till att välja mellan.

Jag fick vår att bli 58 grader. Då fanns det lite rosa i mitten. Den blev alldeles utmärkt. Jag försökte känna på biffen. Hade jag valt min gamla metod, så hade jag haft i den i ytterligare någon minut innan ja tagit upp den. Med resultatet att den blivit för torr. Nu var den perfekt. Jag la upp biffen och lät den ligga på tallriken i sju – åtta minuter innan vi satte oss till bords. Så totalt fick den vila i ca tio minuter innan vi började äta. Det var säkert också en bidragande orsak till att det blev så bra.

Det är bara att inse att termometern framöver blir lika viktig som stekpannan. Nu gäller det ”bara” att komma ihåg alla dessa grader som det ska vara för att få allt kött perfekt.

Ryggbiff stekt till 58 grader, med termometer.

Ryggbiff stekt till 58 grader, med termometer.