Steksås – en enkel klassiker

En enkel steksås som du kryddar din goda kalvstek med, eller annan stek

I går fick du ett recept kalvstek i ugn, där det skulle kryddas med en steksås. Allt ur Prinsessornas kokbok, Jenny Åkerström. Här får du receptet till denna fantastiskt goda steksås, som i sin enkelhet är väldigt god.

Du behöver följande ingredienser:

  • Skyn av steken.
  • 3 msk mjöl, ev potatismjöl.
  • Kryddor i form av salt och peppar
  • 1 dl vispgrädde

Gör så här:

Sila upp stekskyn. Det tjocka som fastnar i silen slås i en kastrull. Häll på lite vatten och låt det hela koka en stund. Skumma av skyn. Sila åter upp stekskyn, denna gång behåller du bara vätskan. Häll i den tidigare silade skyn. Sikta i mjölet och låt det sakta koka upp. Så häller du i lite av grädden, Skvätta i resten av grädden under det att du vispar. Smaksätt såsen med salt och peppar. Fortsätt till du uppnår önskad smak och konsistens. Om du vispar för mycket och kokar för länge, finns risk för att såsen blir seg.

Med gårdagens kalvstek och denna sås, samt kokt potatis och lingonsylt, ja då har du skapat en riktigt härlig söndagsmiddag.

Smaklig måltid.