Mumin muggar Här finns ett urval av alla dess vackra muninmuggar som finns. Du klickar på bilden, så kommer du till vår sponsor, Cervera. Där kan du beställa ditt alldeles egna exemplar den och alla andra vackra muggar. muggen.
Gjutjärnspanna är en dröm för mångaHar du en gjutjärnspanna i kastrullskåpet? Då kan du vara lycklig. Det finns så mycket du kan använda den till, här är några exempel.Baka med en gjutjärnspannaBlanda degen enligt detta recept. Lös upp 10 gram jäst och en tesked honung i 6 del vatten. Tillsätt 450 gram vetemjöl och 200 gram Fullkornsmjöl eller rågmjöl, samt - Fortsätt läsa...
Det börjar lacka mot Jul. Då får man äta godis eller åtminstone sådant som är gott och sött. Den här lilla godsaken ska man icke sätta upp på menyn och man räknar kalorier och annat för minskad vikt. Jag skulle hellre räkna den under Sven Melanders titel, ”Upp i vikt, kvickt”. Ja, det får bli vad det vill, och du får välja om du vill prova eller ej.
Till fyra personer behöver du följande ingredienser:
Börja med att vispa grädden och smaksätt den. Jag hade i både vanilj och lakrits. Det senare vet jag kan ställa till det för vissa smaklökar. Välj då något annat kanske lite honung, mandel eller annat som du/ni gillar. Ställ det i kylen när du vispat och smaksatt det klart.
Kärna ur äpplena och skär upp lagom stora bitar. Om du vill, så får du gärna skala äpplena innan du skär dom i bitar. På med stekpannan och lägg i smöret. När det tystnat lägger du i dina äpplen och sänker värmen lite. Ringla över honung och låt det småsteka i några minuter tills dina äpplen är mjuka.
Montera:
Ta fram dina dessertskålar eller tallrikar. Lägg upp äpplen och den smaksatta vispgrädden. Dekorera med några bitar choklad. Den senare ska du välja sådana smaker som matchar de du har i grädden och honung. Jag plockade med en nougat och en vanlig mörk choklad.
Servering
Du kan servera detta med en kopp kaffe och ett glas god likör lakritslikör.
Tips:
Om du vill twista till det så kan du byta ut ett äpple mot ett päron. Gör på samma sätt, kärna ur och skär i mindre bitar. Stek tillsammans med dina äpplen. Vill du inte använda smör, så välj en neutral rapsolja i stället. Då behåller du smaken i frukterna.