Stekta unghöns – Prinsessornas kokbok

Unghöns eller kyckling?

Ja, vad ska man göra när inspirationen inte riktigt finns där? Jo kokboken åker fram. Du, trogne läsare, börjar bli van med att jag plockar fram lite gamla recept från Prinsessornas kokbok. Idag föll det sig på Stekta unghöns. Formuleringen kan kanske tyckas lite väl. Men ha i bakhuvudet att boken skrevs första gången på 1920-talet. Min version är från 1944, och innehåller 150 bilder. Den bild jag visar här är icke från boken. Jag har inte ens tagit bilden själv, jag ville bara illustrera. Jag ville bara ha den med, så att jag lockar dina smaklökar.

Du behöver dessa ingredienser till 8 personer, unghöns.

  • 2 unghöns
  • 2 stora skivor späck
  • 2 tsk salt
  • 2 msk smör

Till såsen:

  • 3 msk mjöl
  • 2 dl grädde
  • kryddor

Gör så här:

Hönsen bör hänga några dagar. Plocka, sveda, skölj och låt dom sedan ligga i vatten i fem – sex timmar. Eller går du till din närmaste livsmedelsbutik och köper två hela kycklingar. De brukar vara frusna, så se till att de är tinade innan du fortsätter.
Belägg brösten med späckskivorna och salta. Lossa skinnet lite med händerna. För in lite späck under skinnet, och knyt samman om det behövs.
Ta fram gjutjärnsgrytan och ställ på plattan. Full värme, och lägg i smöret. När det tystnat bryner du dina kycklingar så att de får fin färg. Häll på två – tre deciliter vatten och sätt på locket. Sänk värmen så att det bara småputtrar. Låt det puttra en stund, kanske nittio minuter eller så. Du kan gärna ösa några gånger, det blir saftigare då. När de känns möra, då är de färdiga.

Ta upp kycklingarna och lägg de på skärbrädan. Ta spaden i grytan och red av med lite mjöl, eller potatismjöl. Häll i grädden och smaka av. Krydda på med salt och peppar tills du uppnår en trevlig smak.

Servera med brynt potatis och en grönsallad. Vinbärsgelé piggar upp. Innan du serverar kycklingarna kan det vara bra om du skär upp dessa, så att du undviker slagsmål vid bordet…

Rostad kyckling av unghöns

Rostad kyckling