Surdegen

Nu är det surdegstider igen. Jag provar med att baka matbröd, och det blir inte riktigt som jag vill. Det jäser dåligt. Så nu har jag dragit igång en surdeg som jag ska använda. Du kan göra samma sak. Just denna surdeg tar fem dygn att göra, normalt. Den är mycket enkel med följande ingredienser:

3 dl vatten
2,25 dl rågmjöl
0,75 dl vetemjöl

Gör så här:

Dag ett:
Blanda en dl vatten med 0,75 dl rågmjöl och 0,25 dl vetemjöl i en glasburk. Sätt plast över och låt det stå varmt. När det börjar bubbla, dag tre eller fyra, så häller du bort hälften av surdegen. Fyll sedan på med samma blandning igen, 1 dl vatten, 0,75 dl rågsikt och 0,25 dl vetemjöl. Rör om ordentligt och ställ varmt. Nu ska det tydligt jäst.

Dag fem, ta bort ungefär en tredjedel. Fyll på med resten av vatten och mjöl. Skaka. Dag sex eller sju kan du använda det i degen. Då använder du kanske 70 – 80 procent, resten sparar du och fyller på. När du vet att du inte ska ha surdegen på ett bra tag, ställ den i kylen. Underhåll den en gång i veckan. Ta fram den ett dygn innan du ska baka, så att jäsprocessen får bra fart.

Jag lägger snart upp receptet på ett lysande matbröd.

Min surdeg, dag tre. Nyligen fyllt på.

Min surdeg, dag tre. Nyligen fyllt på.