Syltgurka – Njutbarhet för alla

Syltgurka
Syltgurka

Syltgurka det är en delikatess som inte alla har tillgång till idag. Det tycker jag är synd, då det är ett oerhört gott tillbehör, framförallt till söndagssteken. Du känner säkert till hur det fungerar. Man står där vid bänken, och trancherar söndagssteken, oavsett om det är en skinkstek eller en slottsstek. Den kommer fram på bordet tillsammans med nykokta potatisar, gräddsås och hemkokt lingonsylt. Så sätter man sig, blickarna riktas mot en, och på något sätt inser man ganska snabbt att något saknas. 

Syltgurka
Syltgurka

Det är då hjärnan fylls av syltgurka, den där som lades in för kanske en månad sedan och som nu stått i kylen och mognat till. Det är bara att diskret resa på sig, ta de få stegen bort till kylen, lätt böja sig framåt, och greppa tag i burken, ställa fram den på bordet, kanske med en lite för hård duns, man vill ju ändå markera att jag visste om det, och hade inte ens en tanke på att syltgurka skulle glömmas bort. Lyckan är återställd och alla äter med mycket god apotit. Det är vid sådana tillfällen man känner att laga mat, det är jag nog ganska bra på.

Syltgurka
Syltgurka

Recept finns i alla varianter

Det finns säkert lika många recept på syltgurka, som det finns mödrar som lagt in denna gurka. Gurka är en gammal klassiker som jag tror de flesta någon gång har provat, blanda nu inte ihop det med enkel pressgurka, som bara är vanlig gurka som du skivar och blandar i en ett – två – tre lag. 

Skivorna är så pass tunna att du nästan kan ta den direkt. 123- lag gör du genom att hälla i en deciliter ättiksprit (12%) tar du den starkare som heter något annat och är 24% så får du ta en halv deciliter och fylla på med en halv deciliter extra vatten. Men här fortsätter du med två deciliter strösocker och till sist tre deciliter vatten, eller tre och en halv om du har den starkare ättikan. Rör ihop, och låt stå en stund. Ska du ha det till pressgurka, så skiva in så mycket du vill ha, ställ allt i en skål, och ställ något tungt som pressar ner gurkan, därav namnet pressgurka. Lagen kan du också använda om du ska lägga in sill, då ska det stå och dra sig ett par dagar.

Syltgurka.

Du hittar ett gammalt receptet på syltgurka om du följer länken här ovan. Och det måste man säga, de gamla recepten är ofta utprovade under lång tid, så de vet man att de fungerar och att de fungerar väl.

Syltgurka.
Syltgurka

Recept till de flesta.

Våra stora TVkocjkar, Leif Mannerström, Marcus Aujalay och Per Morberg har alla sina egna små finesser på syltgurka. Men i princip är det samma som jag har. Så vill du prova, och ha detta fantastiska tillbehör, då är det bara att ge dig på mitt recept. Och så småningom njuta.

Tåg till Europa

Om jag tänker på att syltgurka är ett gammalt recept, och att många äldre har detta recept i sina egna samlingar, så måste jag även rekommendera att första laga till en trevlig burk med gurka som man ställer i kylen. Och för att inte börja nalla för tidigt, så köper man sig ett Interrailkort, och ger sig iväg på en tågresa i Europa. Och upplever en massa. Man kan till exempel åka till Italien eller varför inte Portugal, eller Spanien. Då finns det så mycket att uppleva, så att man med stor sannolikhet glömmer bort att man har en burk med syltgurka i kylen. När man så kommer hem, och öppnar sitt kylskåp, så blir man överraskad. Kastar sig i  väg och skaffar en skinkstek eller en slottsstek, och så blir det lyxmiddag när man kommer hem. Med en väl mogen syltgurka. Lyx.